Internet prevare i krađe podataka – mračna strana letnjih onlajn sniženja

Dodajte komentar

Već godinama unazad sa porastom ljetnjih temperatura cijene počinju da padaju. Brojna sniženja koja su nas velikim popustima mamila da uđemo u radnje odavno su se odomaćila i u onlajn svijetu. Tome je uveliko doprinijela i pandemija, koja je kod mnogih potrošača mogućnost kupovine iz fotelje pretvorila u svakodnevnu naviku. Prednosti kupovine od kuće su brojne – hladne glave možemo da razmislimo šta kupujemo i da uporedimo cijene, lako pretražujemo ponudu i izbegavamo gužve. Istina je da artikle ne možemo da opipamo i probamo, pa moramo da vjerujemo proizvodima na fotografijama, ali ima nekih čari i u iščekivanju da pošiljka stigne.

Ne tako dobra strana online ponude, dostupne na nekoliko klikova, su sve prisutnije i sofisticiranije onlajn prevare. Proljećno-ljetnji popusti i akcije i opasan virus zbog koga smo svi zabrinuti kod mnogih potrošača dovode do smanjenog opreza prilikom onlajn kupovine, što prevaranti itekako umijeju da iskoriste, a nažalost, sve su vještiji u tome, pa je i prevare sve teže primijetiti. Zato je korisno imati na umu osnovna pravila za kupovinu preko interneta, kako biste bili sigurni da je vaš novac uplaćen proverenom dobavljaču, a lični podaci koje ste ostavili zaštićeni od potencijalnih zloupotreba.

Deset savjeta za bezbjednu kupovinu preko interneta

Vodite računa gdje i kome ostavljate lične i povjerljive podatke. Zadržite dozu sumnje prema primamljivim ponudama, jer ako izgledaju previše dobro da bile istinite, vjerovatno i jeste tako. Ne otvarajte linkove i dodatke iz mejla ako niste sve prethodno proverili i sigurni da je poruka ispravna.

Provjerite da adresa veb-stranice na kojoj želite da izvršite plaćanje počinje sa „https”. Obratite pažnju na simbol katanca pored – ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, ne unosite podatke.

Uvjek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice. Ne ostavljajte svoje podatke na internet lokacijama do kojih ste došli preko linka. Ovo mogu biti lažne stranice koje veoma podsjećaju na prave.

Ukoliko niste sigurni u ispravnost sajta, ne ostavljajte čak ni broj telefona kao kontakt za dostavu. I ovaj podatak može biti zloupotrebljen, da prevaranti na njega pošalju kod za verifikaciju online plaćanja, koji izgleda kao da ga je poslala banka.

Upotrebljavajte za plaćanje karticama sajtove koji imaju zagarantovani nivo zaštite i opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja. Druga sigurna opcija je da platite pouzećem.

Nikada ne unosite PIN kod prilikom kupovine putem interneta. Takođe, ne šaljite fotokopiju kartice (ili drugog dokumenta) mejlom, u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično. Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promijenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično.

Preporučuje se izbjegavanje kupovine sa javno dostupnih bežičnih mreža i dijeljenih računara, jer ne znate da li su zaraženi nekim virusom koji može da preuzme vaše podatke.

Internet prodavnicu uvjek provjerite ako niste prethodno kupovali (npr. koristeći Google preporuke ili sajt Trust Pilot). Obratite pažnju na sve poruke koje se pojave i budite sumnjičavi prema svim nepravilnostima.

Ne vjerujte porukama o iznenadnom nasljedstvu, lutriji i slično, čak ni uz šarenu dokumentaciju o nasljedstvu ili nagradni ček. Prevarom pokušavaju da vam izvuku novac za navodne takse i troškove izmišljene banke.

Izbjegavajte da deci dajete karticu za njihova onlajn plaćanja. Možete im obezbijediti zasebnu karticu sa drugim računom gdje su sredstva izdvojena za njihove igrice i kupovine. Prethodno objasnite detaljno sva ovde data upozorenja.

Za dodatne korisne savjete iz oblasti bezbjedne online kupovine, kao i na druge finansijske teme, postite platformu ErsteZnali.rs. Platforma je dio besplatnog, nekomercijalnog programa finansijske edukacije građana koji već više od dvije godine sprovodi Erste Banka. Program je pokrenut sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana do odraslih, bolje razume upravljanje svojim finansijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *