Američki ekspert za digitalne servise stigao u Crnu Goru, radiće na volonterskoj osnovi

Američki ekspert za digitalne servise, Miki Dikers stigao je u Crnu Goru na poziv ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Dikers je prihvatio da dođe u radnu i konsultantsku, višenedjeljnu posjetu, koja će se odvijati na volonterskoj osnovi.

Dikers je bio inženjer u Guuglu, prije nego je pokrenuo tim inženjera, programera i dizajnera koji je za samošest sedmica napravio web stranicu heltcare.com i tako omogućio milionima Amerikanaca da se prijave za zdravstveno osiguranje.

Američka javnost ga je doživljavala kao “zvijezdu” administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

On je danas razgovarao sa Srzentić i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

“Ovaj prestižni stručnjak koji ima bogato iskustvo saradnje sa Vladama i birokratijama širom svijeta, osnivač je Kancelarije za digitalne servise (USDS), u okviru američke Vlade, a u dogovoru sa resornim Ministarstvom, pomoći će našim stručnjacima da se suoče sa izuzetnim izazovima na polju e – uprave, digitalnih servisa, kao i sa politikama i procesima koji prate proces digitalizacije i transformacije javne uprave”, navodi se u saopštenju Vlade.

Krivokapić je, kako se dodaje, izrazio zahvalnost što je Dikerson svojom posjetom pokazao solidarnost sa građanima Crne Gore i sa Vladom koja je ispred sebe postavila visoke ciljeve, posebno kada je upitanju cijeli IT sektor i digitalizacija javne uprave.

“Vi, ne samo što ćete sljedećih sedmica nesebično Crnoj Gori pokloniti dio bogatog, ličnog znanja, iskustava i vještina, već ste svojim dolaskom, ka Crnoj Gori skrenuli veliku pažnju IT stručnjaka iz cijelog svijeta koji će, nadam se, takođe pokazati zainteresovanost i spremnost da pomognu digitalnom razvoju naše zemlje i regiona. Ova Vlada ima viziju koju želi da pretoči u realnost, da Crna Gora, u doglednoj budućnosti, pored toga što je i turistička, postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz ITC sektora”, rekao je Krivokapić.

Istakao je da je reforma javne uprave u Crnoj Gori proces koji je već započet, ali da se on ne može okončati mimo ili bez digitalne transformacije koja će Crnu Goru učiniti drugačijom i omogućiti da svi građani na brz i efikasan način dobiju najkvalitetnije usluge.

Dikerson je, saopšteno je, rekao da Crnu Goru osjeća kao prijateljsku zemlju i da je Srzentić najzaslužnija za njegovo angažovanje u ovom projektu.

“Problemi sa kojima se suočavate slični su problemima koje imaju svi sistemi i uprave koji nemaju zavidno iskustvo u oblasti digitalnih servisa. Tu smo da sarađujemo u korist svih građana. Ja i moj tim ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo Crnoj Gori”, rekao je Dikerson.

Srzentić je navela da je srećna i zahvalna Dikersonu što je prihvatio njen poziv i pristao da narednih sedmica boravi u Crnoj Gori i radi sa timovima na daljoj strategiji digitalnog razvoja.

“Planiramo da osnujemo Kancelariju za inovacije i digitalne servise, u okviru našeg Ministarstva, kako bi gradili interne kapacitete za digitalnu transformaciju. Miki je prvi u nizu mnogih stručnjaka koji će pomoći u implementaciji najboljih svjetskih praksi u našoj javnoj upravi”, istakla je Srzentić.

(Vijesti.me)

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *