Američki ekspert za digitalne servise stigao u Crnu Goru, radiće na volonterskoj osnovi

Američki ekspert za digitalne servise, Miki Dikers stigao je u Crnu Goru na poziv ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Dikers je prihvatio da dođe u radnu i konsultantsku, višenedjeljnu posjetu, koja će se odvijati na volonterskoj osnovi.

Dikers je bio inženjer u Guuglu, prije nego je pokrenuo tim inženjera, programera i dizajnera koji je za samošest sedmica napravio web stranicu heltcare.com i tako omogućio milionima Amerikanaca da se prijave za zdravstveno osiguranje.

Američka javnost ga je doživljavala kao “zvijezdu” administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

On je danas razgovarao sa Srzentić i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

“Ovaj prestižni stručnjak koji ima bogato iskustvo saradnje sa Vladama i birokratijama širom svijeta, osnivač je Kancelarije za digitalne servise (USDS), u okviru američke Vlade, a u dogovoru sa resornim Ministarstvom, pomoći će našim stručnjacima da se suoče sa izuzetnim izazovima na polju e – uprave, digitalnih servisa, kao i sa politikama i procesima koji prate proces digitalizacije i transformacije javne uprave”, navodi se u saopštenju Vlade.

Krivokapić je, kako se dodaje, izrazio zahvalnost što je Dikerson svojom posjetom pokazao solidarnost sa građanima Crne Gore i sa Vladom koja je ispred sebe postavila visoke ciljeve, posebno kada je upitanju cijeli IT sektor i digitalizacija javne uprave.

“Vi, ne samo što ćete sljedećih sedmica nesebično Crnoj Gori pokloniti dio bogatog, ličnog znanja, iskustava i vještina, već ste svojim dolaskom, ka Crnoj Gori skrenuli veliku pažnju IT stručnjaka iz cijelog svijeta koji će, nadam se, takođe pokazati zainteresovanost i spremnost da pomognu digitalnom razvoju naše zemlje i regiona. Ova Vlada ima viziju koju želi da pretoči u realnost, da Crna Gora, u doglednoj budućnosti, pored toga što je i turistička, postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz ITC sektora”, rekao je Krivokapić.

Istakao je da je reforma javne uprave u Crnoj Gori proces koji je već započet, ali da se on ne može okončati mimo ili bez digitalne transformacije koja će Crnu Goru učiniti drugačijom i omogućiti da svi građani na brz i efikasan način dobiju najkvalitetnije usluge.

Dikerson je, saopšteno je, rekao da Crnu Goru osjeća kao prijateljsku zemlju i da je Srzentić najzaslužnija za njegovo angažovanje u ovom projektu.

“Problemi sa kojima se suočavate slični su problemima koje imaju svi sistemi i uprave koji nemaju zavidno iskustvo u oblasti digitalnih servisa. Tu smo da sarađujemo u korist svih građana. Ja i moj tim ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo Crnoj Gori”, rekao je Dikerson.

Srzentić je navela da je srećna i zahvalna Dikersonu što je prihvatio njen poziv i pristao da narednih sedmica boravi u Crnoj Gori i radi sa timovima na daljoj strategiji digitalnog razvoja.

“Planiramo da osnujemo Kancelariju za inovacije i digitalne servise, u okviru našeg Ministarstva, kako bi gradili interne kapacitete za digitalnu transformaciju. Miki je prvi u nizu mnogih stručnjaka koji će pomoći u implementaciji najboljih svjetskih praksi u našoj javnoj upravi”, istakla je Srzentić.

(Vijesti.me)

Check Also

Xiaomi je broj 1 u Evropi

Po prvi put, Xiaomi je naprodavaniji telefon u Evropi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *