Advokati još razmišljaju o predlogu Ministarstva pravde, danas odluka o protokolu

Dodajte komentar

anas bi trebalo da bude održan prošireni sastanak predstavnika Advokatske komore na osnovu čijeg mišljenja ćemo odlučiti o protokolu koji je ponudilo Ministarstvo pravde – kazao je za Pobjedu predsjednik Komore Zdravko Begović.

Iako je državni sekretar Ministarstva pravde Boris Marić iskazao nadu da bi advokati juče kao gest dobre volje mogli obezbijediti minimum rada, do toga ipak nije došlo. Na pitanje Pobjede o toj mogućnosti, Begović je kazao da bi sve trebalo da bude poznato danas.

Marić je za Pobjedu ranije kazao da su prihvatili određene korekcije koje je Komora tražila, ali u granicama u kojima su to mogli. Nadaju se da će do kraja sedmice imati pozitivan ishod pregovora jer, kako je Marić kazao, ima dosta pozitivnih indikatora da se stvari odvijaju u dobrom smjeru.

On je objasnio da se Ministarstvo postavilo kao medijator između Ministarstva finansija i Komore, imajući u vidu da do sada nijesu uspjeli da nađu zajednički jezik. Nedavno su advokati odbili da potpišu sporazum koje im je ponudilo MF, jer im nije bio dovoljan garant da će zakon biti izmijenjen na način koji im odgovara. Zato se u pregovore uključilo Ministarstvo pravde, kojim koordinira ministar unutrašnjih poslova Sergej

Sekulović. Bivši ministar Vladimir Leposavić ranije je stao na stranu advokata ukazujući da način fiskalizacije predviđen zakonom nije adekvatan.

Zato su, kako je objasnio Marić, razjasnili određene pojmove i doprinijeli razumijevanju i većem nivou povjerenja. Na prošlonedjeljnom sastanku dogovoreno je formiranje paritetne radne grupe koja bi do kraja godine trebalo da analizira sve elemente spornog zakona, počevši od naziva, sadržine i drugih pravnih rješenja kako bi se uvažila specifičnost ove djelatnosti. Sada se čeka da se usaglasi protokol kojim bi trebalo da bude formalizovan taj dogovor. Ipak, advokati su imali zamjerki i na taj dokument, na kojem se tokom vikenda intenzivno radilo kako bi se, kako je naveo Marić, uvažile specifičnosti advokature u mjeri u kojoj je to moguće.

On je ranije ukazao da su raspoloženi da analiziraju zakon, ali bez prejudiciranja budućih rješenja. Naglasio je da nijedna vlada na svijetu, pa ni naša, ne može reći da se neki zakon neće primjenjivati dodajući da će se svaki primjenjivati dok ne bude izmijenjen.

Ukoliko advokati prihvate ovaj protokol, radna grupa bi trebalo da bude formirana u roku od sedam dana. Odluku o obustavljanju pružanja pravne pomoći advokati su donijeli na vanrednoj skupštini Komore prije dva mjeseca. Nakon toga su na još jednoj sjednici odbili potpisivanje sporazuma sa MF, dok bi na novoj trebalo da odlučuju i o protokolu koje nudi Ministarstvo pravde. Obustava je na snazi od 24. maja otkada su u svim crnogorskim sudovima odložene hiljade ročišta, a građani su i dalje bez svog ustavnog prava na pravnu pomoć.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *