Soros, Gejts i novi kovid biznis

Konzorcijum investitora, koji predvode Fond za ekonomski razvoj (SEDF) Džordža Sorosa i fondacija “Bil i Melinda Gejts”, finansira otkup britanske kompanije Molodžik za dijagnostičke tehnologije, koja je razvila brzi, desetominutni test na koronavirus, objavio je Financial Times.

Da bi izvršio akviziciju, konzorcijum je formirao socijalno preduzeće Global ekses helt (GAH), čiji je cilj da proširi pristup dostupnoj medicinskoj tehnologiji.

Članovi GAH-a su navodno spremni da ulože više od 41 milijarde dolara za finansiranje akvizicije. Transakcija će obuhvatiti otkup svih postojećih akcija Molodžika, uključujući one koje drže dve kompanije za upravljanje privatnim investicijama – Forsatj grupa i Kalkulus kapital.

“Pandemija kovida 19 bolno je demonstrirala fundamentalnu nejednakosti u globalnom javnom zdravstvu, a naročito krucijalni značaj pristupa dijagnostičkim alatima koji spasavaju živote. U ovoj jedinstvenoj transakciji, filantropski fondovi i investitori rade zajedno na rešavanju barem jednog dela tog nedostatka omogućavajući najsavremenijem komercijalnom preduzeću da usmjeri sve svoje resurse na rešavanje jednog od najurgentnijih problema javnog zdravstva na svijetu“, izjavio je Šon Hinton, izvršni direktor kompanije SEDF.

Molodžik su osnovali 2003. godine Mark Dejvis i njegov otac, profesor Pol Dejvis, jedan od tvoraca prvog kućnog testa za trudnoću kliar blu. Molodžik razvija testove za razne bolesti po pristupčnim cijenama, a nedavno je dobio CE znak za svoje testove na koronavirus, koje kompanija planira da prodaje po cijeni od samo jednog dolara po komadu, prenosi Russia Today.

Međutim, test ove firme za kovid 19 tek treba da bude odobren za upotrebu i u Velikoj Britaniji i u SAD.

Molodžik je nedavno od britanskih vlasti dobio milion funti (1,4 miliona dolara) za razvoj testova na kovid 19, ali je kasnije optužio vladu da “cementira” upotrebu tih testova u matičnoj zemlji.

Generalni direktor Molodžika Mark Dejvis je pozdravio ugovor o akviziciji ističući da to znači transformaciju njegove kompanije u socijalno preduzeće, za šta je ocijenio da je “promišljen, logičan i prirodan korak usmjeren na pružanje dostupne dijagnostike i biotehnologije mestima koja su skrajnuta u nemilosrdnoj trci za profitom”.

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.