Registar nameta – na jednom mjestu podaci o nametima na lokalnom i državnom nivou

Dodajte komentar

Registar nameta predstavlja besplatnu, transparentnu, ažurnu i jednostavnu za korišćenje bazu nameta, koje fizička i pravna lica u Crnoj Gori plaćaju na državnom i lokalnom nivou (takse, naknade, porezi, doprinosi itd).

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost je koordinirao procesom razvoja ovog jedinstvenog Registra, dostupnog za korišćenje građanima i zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori i inostranstvu na www.javninameti.gov.me.

Kako navodi šefica Sekretarijata Marija Šuković, inicijativa za izradu Registra je potekla od privatnog sektora, uz razumijevanje i jaku podršku javne uprave, prije svega ministarstava nadležnih za ekonomiju, finansije, javnu upravu.

Danas, Registar sadrži 2.293 nameta ili oko 28.000 razvrstanih nameta, koji su propisani u više od 830 zakonskih i podzakonskih propisa. Na početnoj stranici nalazi se Uputstvo za korišćenje, a korisnici mogu pretraživati Registar po više atributa.

Zahvaljujući ovakvom pristupu, građani i poslovna zajednica su u prilici da lakše računaju i planiraju troškove, da bolje razumiju zašto i šta se naplaćuje i na koje kategorije se nameti odnose.

Veoma važnu funkcionalnost Registra predstavlja mogućnost davanja komentara na pojedinačne namete, a generalni komentari se mogu slati mejlom ([email protected]). Portal i naziv nameta su dostupni i na engleskom jeziku.

Digitalizacija čitavog procesa omogućava zainteresovanoj javnosti da daju predloge u vezi izmjena i ukidanja nameta koji su prepoznati kao prepreka poslovanju. Sa druge strane, donosiocima odluka, kroz izvještaje koje Registar generiše, pruža se mogućnost za lakše analiziranje nameta i definisanje politike iz ove oblasti.

Kako bi Registar našao svoje mjesto u sistemu javne uprave i kako bi se obezbijedilo njegovo efikasno i dugoročno funkcionisanje, u toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o Registru nameta koju sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja (https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-javnu-raspravu-o-nacrtu-zakona-o-registru-nameta).

*** Sekretarijat Savjeta za konkurentnost je projekat sa ciljem unapređenja javno-privatnog dijaloga u Crnoj Gori, podržan od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, u saradnji sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *