Razmišljaš li o frilensingu? Evo što treba da znaš

Dodajte komentar

Tradicionalno tržište rada traži od kandidata da se prijave za posao u kompaniji ili organizaciji, ali nekim ljudima više odgovara da rade za sebe. Potrebno je pažljivo balansiranje, motivacija i organizacione sposobnosti. Ali ako dobro planiraš svoje vrijeme, frilensing može biti savršen izbor.

FRILENSING

Frilenseri (slobodnjaci) uglavnom rade na projektu s različitim kompanijama, organizacijama ili brendovima, a ne samo za jednu firmu. Frilensing projekti razlikuju se po dužini i opsegu, i pokrivaju čitav niz industrija poput web razvoja, organizacije događaja (event management) i konsultanskih usluga. Međutim, frilensing je najpopularniji u kreativnom svijetu: pisci, novinari, grafički dizajneri, umjetnici, fotografi, video montažeri i šminkeri.

Zsuzsu Darab je mlada mađarska frilens fotografkinja koja živi u Budimpešti. Svoj rad opisuje kao duboko psihološki, fokusira se na odnose među ljudima, ponašanje i prikazivanje emocija, sjećanja i duše. Njen rad objavljen je u izdanjima Marie Claire i Hype and Hyper, na izložbama u Njujorku, Rusiji i Budimpešti.

Frilensing daje fleksibilnost i uzbudljive mogućnosti da radiš sa mnogo različitih ljudi u različitim kompanijama. To znači da svoju karijeru možeš planirati tako da odgovara tvom životu i strastima. S druge strane, važno je imati na umu da može biti teško samostalno upravljati projektima i procesom rada, naročito ako se rokovi preklapaju, i moguće da nećeš imati pravo na pogodnosti koje ‘’klasični’’ zaposleni imaju tipa bolovanje, regres i porodiljsko odsustvo.

Ipak, zajednica frilensera može ti pružiti veliku podršku. Asyia Iftikhar je mlada frilens književnica koja je osnovala Mladu novinarsku zajednicu, Fejsbuk grupu za mlade koji se nadaju da će postati dio (ili su već) frilensing novinarstva. Kako je i sama uspješna frilenserka, Asyia je željela stvoriti prostor za druge pisce frilensere kako bi međusobno dijelili savjete, postavljali pitanja i pronalazili mentore koji su već afirmisani.

GLAVNI SAVJETI ZA FRILENSING

  • Pronađi podršku: Saznaj šta je u tvojoj zemlji, gradu ili mjestu dostupno za frilensere. Umreži se: Frilensing može biti usamljenička stvar, pa je korisno da se povežeš s drugim frilenserima iz tvoje oblasti, da ideš u co-working prostore, i posjećuješ događaje na kojima možeš upoznati ljude sa sličnim interesovanjima.
  • Napravi rutinu: Odredi određeno doba dana za različite projekte i za administraciju, i dovoljno vremena za odmor.
  • Napravi svoj brend: Iako se često ne doživljava na takav način, frilensing je isto što i vođenje biznisa, s tm što si ti tvoj biznis u ovom slučaju. Nađi način da se istakneš tako što ćeš imati snažan i jedinstven brend, unikatan kao što si ti.

(Ovaj blog dio je projekta Futureproof Crnogorskog Telekoma. Futureproof je web aplikacija za otkrivanje idealnog zanimanja, razvijena kako bi podstakla mlade da prepoznaju karijere i zanimanja budućnosti, kao i da otkriju vještine za koje možda ne znaju da ih imaju.)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *