Rampa za Toščelik

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da, ako bi Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) ispunilo zahtjeve turske kompanije Toščelik za nastavak proizvodnje u nikšićkoj Željezari, to bi bilo suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći, saznaju “Vijesti”.

Proizvodnja u fabrici je obustavljenja krajem marta, a turski vlasnik je za njen nastavak i povećanje profitabilnostii ispostavio deset zahtjeva Vladi, odnosno, MER-u.

Iz tog resora kojim rukovodi ministar Jakov Milatović “Vijestima” su kazali da su svi zahtjevi složeni, fiansijski zahtjevni i teški za realizaciju. MER je u vezi s tim zahtjevima tražio mišljenje od AZK.

Zahtjevi

Toščelik je tražio obezbjeđivanje direktne izvozne subvencije od 15 odsto za proizvode koje će izvoziti u narednih deset godina, produženje poslovanja u biznis zoni za još deset godina, obezbjeđivanje jedinstvene tarife za električnu energiju u iznosu od 23 eura po megavat satu i to do kraja 2025. godine, hitno investiranje u terminal za tečni prirodni gas malog kapaciteta i da u 2021. godini počne prodaja gasa proizvođačkim kompanijama po cijenama cijevovodnog gasa, kao i obezbjeđivanje neophodne dozvole bez bilo kakvog odlaganja.

“Toščelik je tražio oslobađanje u iznosu od 100 odsto od plaćanja 24 odsto doprinosa za socijalno osiguranje na zarade na teret zaposlenih, što iznosi približno 800.000 eura godišnje u narednih deset godina, oslobađanje u iznosu od 100 odsto od plaćanja 173.000 eura godišnjeg poreza za imovinu, narednih deset godina, oslobađanje u iznosu od 100 odsto od plaćanja eko-poreza od 120.000 eura na godišnjem nivou, u narednih deset godina, odlaganje opasnog otpada uskladištenog u fabrici, kao i odlaganje opasnog otpada koji će se proizvesti u budućnosti i to na način što će država vršiti svake godine odlaganje otpada odnošenjem iz fabrike, ili će im se pokazati mjesto deponije ili će im se nadoknaditi troškovi odlaganja otpada”, kazali su u MER-u.

Milatović je ranije izjavio da bi ovi zahtjevi koštali između pet i i šest miliona godišnje.

Zahtjev je i oslobađanje od PDV-a za uvezene sirovine i druge materijale, jer su 100 odsto izvozna kompanija, obezbjeđivanje kredita od 10 miliona eura od Investiciono-razvojnog fonda kao obrtnog kapitala i/ili investicije s rokom otplate od sedam godina, bez kamate i s grejs periodom od prve tri godine.

“Ministarstvo je uradilo sveobuhvatnu analizu dostavljenih zahtjeva kompanije Toščelik koja je pokazala da su oni nerealni i da je njihova realizacija upitna s aspekta postojećih zakonskih propisa. Kako bi s preciznošću mogli da sagledamo mogućnost dodjele državne pomoći, u smislu obima, procedure i potencijalnih preduslova koje bi kompanija Toščelik morala da zadovolji za dodjelu bilo kojeg vida državne pomoći obratil smo se za mišljenje AZK”, rekli su u ministarstvu, ne precizirajući da li su dobili povratnu informaciju od Agencije.

Vlasnik neće napustiti fabriku

Turska ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ozan je 9. jula u razgovoru s novinarima izjavila da Tosčelik neće napustiti Željezaru, već s MER-om radi na rješenju problema.

Ona je na doručku s novinarima u rezidenciji Ambasade Turske u Podgorici rekla da je to važna investicija i da žele da se održi.

“Oni su jedni od najvažnijih izvoznika i jako je bitno da oko 280 radnika nastavi da radi. Tosčelik je jedna od najvažnijih turskih kompanija u proizvodnji čelika i svjetski brend i njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru. Podržavamo tu investiciju i želimo da ostanu. Špekulacije su da oni žele da odu, ali nema ništa od toga”, kazala je Ozan.

Radnici su se oštro usprotivili namjeri menadžmenta da im plate smanji 30 odsto, pa je nakon razgovora s predstavnicima MER-a odlučeno da smanjenje bude deset odsto.

Sindikat radnika je početkom jula upozorio Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo da je situacija u nekadašnjem gigantu i dalje neizvjesna i da radnici ne znaju kakva ih sudbina čeka nakon 4. avgusta, do kada neće biti pokrenuta proizvodnja.

“Radnici neće mirno ćutati ako Željezara ne bude radila, a radnici ne budu primali plate. Radnicima neće biti prvi put da izađu na ulice, samo se postavlja pitanje koliko će dugo na njima biti”, poručio je predsjednik Sindikata Željko Rabrenović.

U Tosčeliku, kojim od 2012. godine gazduje turski holding Tosjali, je oko 270 zaposlenih, a prosjek radničke plate, kako su više puta iz Sindikata isticali, je oko 350-400 eura.

Nastaviće razgovore da bi riješili naslijeđene probleme u fabrici

Iz MER-a su kazali da se Vlada od početka mandata suočava s brojnim naslijeđenim problemima kada je u pitanju ova kompanija, te da je u cilju njihovog rješavanja ministarstvo imalo intenzivnu komunikaciju s predstavnicima menadžmenta i radnika Toščelika.

“Nakon posjete ministra Jakova Milatovića kompaniji Tošcelik 5. maja i odvojenih razgovora s izvršnim direktorom Tosiyali Holding grupe, Suhatom Korkmazom, Ministarstvo je nastavilo da aktivno učestvuje u rješavanju svih naslijeđenih problema kompanije. Poslije odluke da se obustavi proizvodnja, a zaposleni pošalju kući uz umanjenje zarade od 30 odsto, na inicijativu ministra došlo je do smanjenja zarada od 10 umjesto 30 odsto”, rekli su u Ministarstvu, dodajući da su nakon toga stigli zahjevi vlasnika.

Kako su dodali, u narednom periodu nastaviće se intenzivna komunikacija u pravcu pronalaženja rješenja koja će zavisiti od konačnog mišljenja AZK.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *