Rajzing Rajnke: SAD i Crna Gora pokrenuće ekonomski dijalog, postoji interesovanje američkih investitora

Sjedinjene Američke Države i Crna Gora će u narednim mjesecima pokrenuti  bilateralni ekonomski dijalog, produbljujući saradnju na trgovinskim i investicionim poljima kako bi se stvorile nove mogućnosti za ulaganja američkih preduzeća. Angažovanje privatnog sektora u ovim radnim grupama biće najvažnije za uspjeh dijaloga, a AmCham je jedan od ključnih partnera u ovom procesu, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke na događaju upriličenom uoči Sjednice Generalne skupštine AmCham Montenegro.

Govoreći o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, ambasadorka se posebno osvrnula na blagodeti koje je članstvo u NATO donijelo našoj zemlji.

“Nije tajna da investitori traže stabilnost i predvidljivost. Dugoročno gledano, svaka nova investicija podrazumijeva nova radna mjesta, razvoj infrastrukture, dodatne prihode i bolji životni standard građana Crne Gore. Sve to utiče i na status Crne Gore na međunarodnoj sceni. Investitori postaju radoznali jer žele da saznaju što više o novim tržištima i novim mogućnostima, kazala je ambasadorka Rajzing Rajnke.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je navela da postoji povećano interesovanje američkih investitora za projekte i ulaganja u Crnoj Gori te da najviše poslovnih mogućnosti prepoznaju u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede. Takođe, istakla je značaj razvoja preduzetništva, digitalne ekonomije i uopšte transparentnog poslovnog okruženja za prosperitet crnogorskih građana.

“Nastavićemo da podstičemo Vladu Crne Gore da ostane na evroatlantskom kursu – da sprovede konkretne reforme u cilju poboljšanja poslovne klime, smanjenja korupcije i jačanja institucija”, poručila je ambasadorka.

U razgovoru sa ambasadorkom, predsjednik Upravnog odbora AmCham-a Nikola Tripković poručio je da će AmCham uvijek biti fokusiran na razvoj.

Cijenimo doprinos ambasade SAD-a za dalje poboljšanje crnogorskog poslovnog okruženja kako bismo privukli više američkih investicija. Zato AmCham Montenegro ostaje posvećen svojoj misiji i vrijednostima, čvrsto vjerujući da samo transparentno i predvidljivo poslovno okruženje, zasnovano na vladavini prava, može privući nove ugledne investitore, ali i motivisati postojeće da ostanu u Crnoj Gori“, zaključio je Tripković.

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine AmCham Montenegro za članove Upravnog odbora izabrani su Katarina Bulatović, individualni član komore, Luka Popović iz BDK Advokati, Nenad Novović iz kompanije Amplitudo i Sava Laketić iz PricewaterhouseCoopers, dok su reizabrani članovi Predrag Lešić iz kompanije doMEn i Sanja Ćalasan iz Pivare Trebjesa. Šest članova će, zajedno sa postojećom članicom borda Svetlanom Vuksanović iz kompanije Philip Morris Montenegro, započeti svoje nove mandate 1. avgusta 2021.

Check Also

Preraspoređuju 2,5 milijarde eura, na naplatu stigli Abu Dabi fond i manjak u opštinskim kasama

Budžetski priohodi procijenjeni od 2.496 milijardi eura treba da budu preraspoređeni u okviru pet segmenata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.