Odabrano 10 timova koji će se takmičiti za nagradu od 20.000 eura na Spark.me startap avanturi

U sklopu takmičenja “Spark.me startap avantura” odabrano je 10 timova koji će 23-25. jula učestvovati u onlajn radionici na kojoj će, zajedno sa mentorima, raditi na razvoju ideja koje za cilj imaju rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizacije usluga javne uprave. Po završetku radionice, timovi će predstaviti razvijena rešenja stručnom žiriju, koji će izabrati najviše tri pobjednička tima koji će osvojiti po 5.000 eura za realizaciju svojih rešenja.

Pobjednicima će biti obezbijeđena i dodatna mentorska podrška u trajanju od tri mjeseca iz oblasti biznisa, programiranja i UX dizajna, nakon čega će renomirani žiri pred javnim auditorijumom odabrati jedan od pobjedničkih timova i nagraditi ga novčanom nagradom u iznosu od 15.000 eura sa ciljem podsticanja razvoja daljeg poslovanja. Organizatori takmičenja su kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME, i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Deset timova koji će se takmičiti na Spark.me startap avanturi su:

  1. Specteo – Članovi tima planiraju da razviju softver koji bi koristio vještačku inteligenciju za analiziranje video prenosa površine na kojoj postoji vjerovatnoća za pojavom požara, u cilju rane detekcije dima ili vatre i blagovremenog alarmiranja vatrogasnih službi.
  2. RENERGY Montenegro – Cilj tima je razvoj besplatne interaktivne platforme na kojoj bi zainteresovana lica mogla dobiti provjerene informacije o isplativosti ulaganja u obnovljive izvore energije kao i olakšati procedure oko razvoja i saradnje na ovim projektima.
  3. CryptoLegacy – Tim želi da riješi problem nasljeđivanja kriptovaluta na način automatizovanog prosljeđivanja privatnih ključeva u slučaju trajnog gubitka pristupa, tj. razvijanja testamenta za digitalne valute.
  4. NFC opportunity – Članovi tima planiraju razvoj NFC čipa koji bi trebalo da pojednostavi ponekad nezgodan proces poručivanja hrane i pića u restoranima, kafe barovima i noćnim klubovima uvođenjem beskontaktnih menija.
  5. NALI – Tim planira razvoj platforme koja bi povezivala osobe kojima je potrebna određena usluga, u jasno definisanom vremenskom roku, sa osobama koje tu uslugu mogu ispuniti.
  6. Guidi – Namjera tima je da nastavi sa razvojem aplikacije koja je u demo fazi i koja predstavlja digitalni turistički vodič koji iz prvog lica, kroz lik istorijskih ličnosti povezanih sa određenom lokacijom unapređuje i olakšava tradicionalno iskustvo informisanja o prostoru i prilikama u kojem se korisnici nalaze.
  7. Egregium – Članovi tima žele da pomognu u rješavanju problema transparentnosti, upotrebljivosti i dostupnosti javnih podataka u Crnoj Gori tako što će razviti platformu koja će “agregirati” podatke, klasifikovati ih i predstaviti pomoću savremenih tehnologija za vizuelizaciju.
  8. BeBeep.me – Tim planira da razvije “carpooling” platformu koja će omogućiti uštedu novca na međugradskim putovanjima tako što bi korisnici podijeliti troškove (goriva, putarine, itd) sa jednim ili više korisnika istog vozila.
  9. Wineroom – Tim namjerava da razvije onlajn platformu na kojoj će biti označene lokacija i ponuda vinarija u Crnoj Gori i regionu, dok će korisnicima biti omogućeno jednostavno onlajn zakazivanje posjeta i kupovina ulaznica za vinske događaje.
  10. Activity4.me – Tim želi da razvije marketing platformu koja sumira kompletnu turističku ponudu svih gradova u Crnoj Gori.

Više informacija o projektu “Spark.me startap avantura” moguće je dobiti na zvaničnom vebsajtu, www.stemedukacija.me, Facebook stranici, https://www.facebook.com/stemedukacija i Instagram nalogu, https://www.instagram.com/_stem_edukacija/. Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem mejla [email protected].

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *