Od januara litar benzina poskupio 24 centa

Cijene goriva poskupjele su deseti put u ovoj godini, piše Dan. Kako su javili iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), obje vrste benzina od ponoći su skuplje za jedan do dva centa.

Eurosuper 95 poskupio je jedan cent i u narednih 15 dana koštaće 1,38 eura, dok je eurosuper 98 poskupio dva centa i koštaće 1,42 eura.

Lož ulje će poskupjeti jedan cent na 1,19 eura, dok se cijena eurodizela nije mijenjala i ostala je 1,21 euro.

Nažalost, građani su se u ovoj godini navikli na poskupljenja goriva, jer je ovo deseto po redu. To je dovelo do rasta cijena benzina za čak 24 centa po litru od početka januara, dok je istovremeno eurodizel poskupio 18 centi.

Na početku godine cijena eurodizela je bila 1,03 eura po litru, dok je sada 1,21 euro, litar eurosupera 95 bio je 1,14 eura, dok je sada 1,38 eura. Eurosuper 98 je početkom godine koštao 1,18 eura po litru, dok je sada 1,42 eura.

Ukoliko se nastavi trend koji je zastupljen u ovoj godini, vrlo lako se može dogoditi da se dostignu rekordne cijene naftnih derivata iz 2012. godine. Tada je litar eurodizela koštao 1,38 eura, eurosupera 95 euro i po, a eurosupera 98 čak 1,54 eura.

Iz MKI su prije dvije sedmice kazali da je u pripremi zakon koji se odnosi na tu problematiku, te da očekuju, kada budu imali strateške rezerve naftnih derivata, da će biti mnogo povoljnija situacija, odnosno da će u tom slučaju cijene goriva biti stabilnije u dužem vremenskom periodu. Takođe su naveli da ne mogu uticati na cijene nafte na svjetskim tržištima koje rastu poslednjih mjeseci.

Iz SDP-a su nedavno ponovo predložili Zakon o akcizama kojim traže smanjenje akcize za 15 odsto. Država po osnovu akciza i PDV-a uzima od 70 do 85 centi po litru.

Iz Ministarstva finansija u februaru su za Dan saopštili da bi suzbijanje sive ekonomije stvorilo prostor za smanjenje akciza. Od tada se nisu oglašavali po pitanju smanjenja akciza na gorivo.

Check Also

Barska plovidba potonula za 15 miliona

Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *