MMF: 40 odsto korporativnog duga će završiti bankrotom

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio da bi čak 40 odsto korporativnog duga moglo da se završi bankrotom. Naime, posle skoro godinu i po dana intenzivne zdravstveno-ekonomske borbe s kovidom-19, situacija i dalje nije sjajna, posebno imajući u vidu nove sojeve virusa.

Ukupna zaduženost preduzeća u EU u 2020. porasla je za petinu, a kovid je svijet zadužio za 281 bilion dolara ili 355% globalnog BDP-a.

Iz čuvene banke Goldman Sachs takođe nemaju lijepe vijesti. Kažu da će talas stečaja u SAD biti gore nego 2008/09, kada je nastupila Svjetska ekonomska kriza, prenosi Biznis Telegraf.

Firme u EU su se tokom proteklog perioda masovno zaduživale, kako bi prebrodile finansijske padove, a posljedica toga je učešće korporativnog duga nefinansijskog sektora u BDP-u, sa rastom od 9 odsto – na 106 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sada je goruće pitanje u EU kako riješiti plasmane (NPL) i osposobiti banke za nove pozajmice. Kao rješenja navode se formiranje mreže kompanija za upravljanje problematičnom imovinom (AMC), kao i oslanjanje na jačanje rezervi kapitala i podsticanje prodaje NPL na sekundarnim tržištima.

Stručnjaci navode da su mala i srednja preduzeća u posebnom problemu, ako uzmemo u obzir njihovu raznolikost i strukturu kapitala, ali i brojnost, zatim fiksne troškove.

Tržište kapitala bi, smatra se, moglo biti ključno za oporavak evropske privrede nakon krize, mada se nedavno oglasila i šefica ECB, Kristin Lagard, rekavši da će julska sjednica “donijeti zanimljive varijacije i promjene”.

EU, zapravo, prvo mora da omogući zajedničke resurse, ako želi da se oslobodi korporativnog duga. Takođe, u narednom periodu sve njene ekonomije čeka restrukturiranje velikog broja firmi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *