Futureproof: Želiš li karijeru u e-sportu?

Dodajte komentar

eSports je brzo rastuća industrija u kojoj profesionalni gejmeri učestvuju na takmičenjima širom svijeta. Neke od najpoznatijih video igara su: Fortnite, Call of Duty i FIFA. Kao jedna od najbrže rastućih industrija na svijetu eSport postaje prava karijera, a brojni univerziteti, pa čak i srednje škole pružaju podršku i ulaganja. Tim “TheStrxngeR” Katnawatos predstavnik je nove generacije gejmera koji na ovaj način gradi karijeru. Čitaj dalje i saznaj da li Timov put karijere odgovara i tebi.

Industrija online gejminga trebalo bi do 2023. da prihoduje više od 200 milijardi dolara godišnje. To se događa jer sve više gejmera ostvaruje prihode sa šest cifara od sponzora gejminga, plata u timu i osvojenih turnira.

Jedan od takvih igrača je Tim “TheStrxngeR” Katnawatos, 22-godišnji profesionalni igrač FIFA-e, član SK Gaming-a. Njegovo put je počeo kada mu je otac poklonio Xbox i FIFA-u 09. Sada je internacionalni igrač na gejming sceni i predstavlja svoju zemlju, Njemačku, na turnirima širom svijeta.

Do sada je Katnawatos bio šampion Virtual Bundesliga 2018, šampion ESL Njemačka 2018, vicešampion Evrope PS4 2018, šampion Švajcarske 2019, finalista FeWC 2017-2019 i top 4 Virtual Bundesliga CC 2021. Ali njegov uspon na rang listi svjetskog gejminga nije bio bez izazova.

„Kad sam počinjao, još uvijek sam bio u školi pa sam morao da nađem način da u isto vrijeme vodim računa i o FIFA-i i svom obrazovanju“, objašnjava Katnawatos, dodajući da je odlazak od kuće radi učestvovanja na međunarodnim turnirima bila jedna od težih stvari na koje se kao mlad morao navići.

„Učestvovanje u emisiji uživo i davanje intervjua bilo mi je potpuno novo i nije bilo lako na početku moje karijere“, kaže on.

Katnawatos je uspio da vrhunskim rezultatima amortizuje izazove u svojoj karijeri. Ističe trenutak na koji je posebno ponosan a desio se nakon pobjede u Virtuelnoj Bundesligi.

„Moja mama je imala intervju na nacionalnoj televiziji i plakala je od radosti jer je bila veoma ponosna na mene. Roditelji su me uvijek podržavali i vjerovali u mene na putu da svoj hobi pretočim u profesiju“, kaže on.

Kad su u pitanju budući gejmeri, Katnawatos kaže da oni koji su ambiciozni, posvećeni i znaju da uspostave ravnotežu imaju prednost. „Mislim da je to jedini način kako se postaje šampion. Poraz nije opcija. Ali važno je pronaći ravnotežu u životu, jer ovakva pozicija može biti psihički i fizički iscrpljujuća.“

(Ovaj blog dio je projekta Futureproof Crnogorskog Telekoma. Futureproof je web aplikacija za otkrivanje idealnog zanimanja, razvijena kako bi podstakla mlade da prepoznaju karijere i zanimanja budućnosti, kao i da otkriju vještine za koje možda ne znaju da ih imaju.)

(PROMO)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *