Vlasnici mini-hidroelektrana dobili 3,9 miliona podsticaja, a platili 650 hiljada koncesije

Dodajte komentar

Vlasnici mini-hidroelektrana (mHE), koji imaju status povlašćenog proizvođača, lani su platili 649.303 eura koncesione naknade, dok su istovremeno po osnovu podsticaja dobili 3,9 miliona eura, piše Dan. Prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija, 12 vlasnika mHE, koji gazduju sa 24 energetska objekta, platilo je sumu od 649,3 hiljade eura u 2020. godini. Crnogorski operator tržišta električlne energije (COTEE) je ranije objavio podatke da su povlašćeni proizvođači dobili 19,4 miliona eura u prošloj godini, od čega se 3,9 miliona odnosilo na vlasnike mini-hidroelektrana.

Firme kojima je obračunato 649,3 hiljade koncesije za prošlu su “Hidroenergija Montenegro”, “Igma enerdzi”, “Kronor”, “Sinerdzi”, “Nord enerdzi”, “Hidro Bistrica”, “Small hydro power Mojanska”, “Small hydro power Kutska”, “BB hidro”, “Simes inženjering”, “Viridi progresum” i “AB power group”. Vlasnici ovih firmi su uglavnom lica bliska DPS-u i predsjedniku te partije i države Milu Đukanoviću. Jedan od vlasnika “Hidroenergije” je Oleg Obradović, vlasnik “Igma enerdzija” je Igor Mašović, “Nord enerdzija” Vlastimir Golubović, udio u “Sinerdziju” ima Vuk Rajković, Đukanovićev kum, suvlasnik “BB hidra” je Blažo Đukanović, sin predsjednika države.

U ovoj godini se koncesija obračunava za još tri firme i još tri mHE.

– U periodu januar–april, koncesiona naknada se obračunava za 27 mHE i to za osamnaest na mjesečnom nivou, jednu polugodišnjem, a osam na godišnjem nivou. Za četiri mjeseca 2021. godine, mHE kojima se obračun vrši na mjesečnom nivou, obračunato je ukupno 343.736 eura što je u cjelosti naplaćeno – piše u informaciji o aktivnostima na realizaciji projekata obnovljivih izvora energije objavljenoj na sajtu Vlade. Informaciju je pripremilo MKI, na čijem čelu je Mladen Bojanić.

Kroz odobrene postupke trenutno je aktivno 29 ugovora o koncesiji i dvije energetske dozvole kojima je omogućena izgradnja i eksploatacija 44 objekata mHE. Na osnovu zaključenih ugovora o koncesiji i jedne energetske dozvole do sada je 32 mHE dobilo upotrebnu dozvolu. Ukupna instalisana snaga 32 mHE koje su dobile upotrebnu dozvolu iznosi 47,3 megavata (MW), sa planom proizvodnje od 161,8 gigavat-sati (GWh).

Dio javnosti se godinama protivi izgradnji mini-hidroelektrana zbog toga što društvo od njih ima veoma malu korist, a puno koštaju potrošače. Takođe, čest je slučaj da su rijeke uništene nakon izgradnje mHE. Zbog toga su česti protesti mještana, koji se protive izgradnji novih mini-elektrana.

Sistem podsticaja, koji se plaćaju preko računa za struju, osmislila je prethodna vlast. Povlašćenim proizvođačima je time omogućeno da 12 godina imaju pravo na podsticajnu cijenu struje, koja je preko 50 odsto veća od tržišne. Otkup svakog kilovat-sata je zagarantovan po podsticajnoj cijeni. Otkup se vrši preko Elektroprivrede i COTEE-a.

Raskinuto 17 ugovora

U informaciji MKI je navedeno kako je do sada Vlada raskinula 17 ugovora o koncesiji, od kojih je usljed nepoštovanja obaveza predviđenih ugovora o koncesiji u toku realizacije projekata, jednostrano raskinula 12 ugovora o koncesiji. Takođe, zaključeno je i pet sporazuma o raskidu ugovora.
Ugovori su jednostrano raskinuti sa “Haider ekstrim enerdzi”, “Kol enerdzi”, “Normal kompani”, “Elektrotehna”, “Dekar”, MEII, “Plava hidro pauer”, “Bistrica klin enerdzi” i “Hidra MNE”, dok su sporazumi zaključeni sa “Krolingom”, “Bast MNE”, “Dekar hidro”, “PM hidro” i “Energie Zotter Bau GmbH & Co. KG” – Judenburg, Austrija.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *