Svjetske berze na nizbrdici

Dodajte komentar

Akcije na azijskim tržištima kapitala, ali i u drugim dijelovima svijeta, posrnule su danas, spustivši se na jednonedjeljni minimum, dok je na valutnim berzama japanski jen, tradicionalno siguno utočište investitora, skočio prema dolaru usljed pojačanog straha od širenja delta varijante kovida i rastuće inflacije.

U Evropi, terminski indeks Eurostoks 50 pao je za 0,7 posto, njemački indeks fjučersa DAKS je oslabio za 0,6, a londonski FTSE fjučersi su potonuli za 0,8 procenata, izvještava Rojters.

U Aziji se indeks tokijske berze Nikei stropoštao za 1,3 odsto, australijski S&P/ASX 200 je izgubio 0,7 posto vrijednosti, južnokorejski KOSPI je pao za skoro 1,0 procenat, a hongkoški Hang Seng za 1,59 odsto.

Kineske akcije su bilježile mješovito kretanje, pri čemu je indeks najlikvidnijih akcija zaključen u malom plusu nakon gubitaka registrovanih tokom dana.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica MSCI, bez japanskih, opao je za 1,3 posto, najviše na dnevnom nivou od 8. jula, i iznosi 677,45 poena, na najniži nivo od 12. jula.

Globalni ekonomski rast počinje da pokazuje znake zamora, jer se mnoge zemlje, posebno u Aziji, bore sa obuzdavanjem vrlo zarazne delta varijante virusa korona, a neke su primorane i na uvođenje izvjesnih oblika zatvaranja.

Bauk rastuće inflacije, kojeg se tržište već dugo pribojava, takođe muči investitore.

Ekonomisti iz Benk ov Amerika smanjili su prognozu ekonomskog rasta SAD na 6,5 odsto za ovu godinu sa raje predviđenih sedam procenata, ali su zadržali projekciju za iduću godinu na 5,5 posto.

Aktivnosat na valutnim berzama je danas prigušena.

Dolar je blago ojačao prema korspi rivalskih valuta na 92,734 poena.

U odnosu na japanski jen, dolar je pao za 0,1 procenat na 109,93 jena, približivši se nedavnom jednomjesečnom minimumu od 109,52 jena za dolar.

Evro je uglavnom mirovao na nivou od 1,1801 američkih dolara.

Što tiče cijene zlata, ona je neznatno oslabila i iznosi 1.809,1 dolar za uncu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *