Rovčanin: EPCG oštećena za 75.000 eura godišnje

Dodajte komentar

Bivša uprava Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) oštetila je preduzeće za 75.000 eura godišnje, angažovanjem radnika spoljne firme na poslovima uzimanja uzoraka uglja u Termolektrani Pljevlja.

To je “Vijestima” saopštio izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, ocijenivši da je i na tom primjeru potvrđeno nedomaćinsko poslovanje bivše uprave.

“Analizom poslovnih ugovora, otkriveno da je EPCG za angažovanje pet izvršilaca na poziciji ‘uzimača uzoraka uglja’, preko spoljne firme, izdvajala preko 120.000 eura godišnje. Poređenja radi, angažovanje sopstvene radne snage na istim pozicijama bi kompaniju koštalo oko 45.000 eura godišnje, što znači da je EPCG, samo po osnovu pomenutih pet izvršilaca oštećena za 75.000 eura godišnje”, tvrdi Rovčanin.

Precizirao je da je analiza poslovnih ugovora pokazala da angažovanje pet radnika druge firme EPCG košta između 9.600 i 12.800 eura mjesečno, odnosno 10,91 euro po satu. Računica, ističe Rovčanin, pokazuje, da bi trošak, u slučaju angažovanja sopstvene radne snage iste brojnosti, iznosio oko 3.750 eura bruto mjesečno, pošto bi prosječna plata bila oko 750 eura bruto, odnosno oko 500 eura neto.

“Novi menadžment je odlučio da i na ovoj poziciji, angažovanjem sopstvene radne snage, ostvari dugoročnu uštedu, a ona bi, uzimajući u obzir navedene parametre, iznosila oko 750.000 eura za period od deset godina”, rekao je Rovčanin.

Navodi da su uzimači uzoraka uglja plaćani po cijenama zavarivača i mašinbravara, odnosno znatno skuplje.

“Očito je to rađeno fiktivno. Imajući u vidu prosječnu ugovorenu cijenu koštanja jednog časa za pozicije mašinbravar i zavarivač (10,91 euro) dolazimo do činjenice da je EPCG u martu ova usluga, kroz ovaj način “obračunavanja” i evidentiranog broja sati, koštala 12.827 eura. Uvidom u obračunski list građevinske knjige za mart 2021. godine možemo utvrditi da je ukupan broj ostvarenih sati za pozicije ‘mašinbravara’ i ‘zavarivača R III”, a kojima se u stvari vršila usluga uzimača uzoraka uglja, bio 1.175 časova, na osnovu čega dolazimo do podatka da je pet radnika koji su na ovaj način angažovani, imalo po 235 časova mjesečnog rada, a isti nijesu mogli, odnosno nije trebalo da imaju ukupno preko 744 časova u mjesecu martu (31 x 24), odnosno preko 149 časova po jednom izvršiocu u prosjeku”, rekao je Rovčanin koji je početkom aprila preuzeo funkciju izvršnog direktora.

Rovčanin je kazao da će nakon utvrđivanja svih činjenica odlučiti o daljim koracima, jer postoji osnov sumnje da je sve rađeno svjesno na štetu kompanije.

On je nedavno najavio da će provjeriti sve ugovore s eksternim firmama angažovanim na poslovima u Termoelektrani Pljevlja, zbog osnovane sumnje da su štetni po interes kompanije.

Precizirao je da su početne analize pokazale da je prethodno rukovodstvo angažovalo radnu snagu preko posredničkih firmi, po cijeni koja je značajno veća od cijene koštanja stalno zaposlenih radnika u kompaniji.

“Nije sporno angažovanje eksternih firmi za realizaciju privremenih i povremenih poslova, ali konstantni paralelni angažman koji je pri tom duplo skuplji, predstavlja klasičnu vrstu štetnog ugovora po komapniju. Kompanija je praktično za cijenu jednog zaposlenog spoljne firme, mogla da angažuje gotovo dva sopstvena zaposlena”, rekao je ranije Rovčanin.

Kazao je da Termoelektrana trenutno zapošljava oko 120 radnika, ocijenivši da je na istorijskom minimumu, s najmanjim brojem zaposlenih od svih termolektrana iste snage u okruženju.

“Iza izjava prethodnog rukovodstva da TE Pljevlja ima rekordno nizak broj zaposlenih, ne krije se nikakav uspjeh, jer je za broj smanjenih radnika angažovan isti broj preko posredničkih firmi po mnogo skupljoj cijeni. Postoje viđenja da je ovakav proces sprovođen sistematski, jer za radnike koji ove godine odlaze u penziju nije bila predviđena zamjena, već opet vjerovatno posredničke firme.”

Rovčanin kaže da će nakon utvrđivanja svih činjenica odlučiti o daljim koracima.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *