Isključivanje uređaja: zašto je (ponekad) isključivanje izvrsno za kreativnost

Dodajte komentar

Većina ljudi skroluje više kilometara na smartfonu nego što fizički prepješači u jednom danu. I to s dobrim razlogom! Telefoni pružaju inspiraciju, informacije i trenutnu satisfakciju.

Ali – ako želiš da pojačaš kreativnost i umiriš um, ne štedi na aktivnostima i u stvarnom životu. Evo šta nauka kaže o važnosti življenja u offline svijetu.

1. Stalne notifikacije vs. mozak: Takmičenje za pažnju

Iako je možda uzbudljivo da ti stalno stižu notifikacije, ova stalna stimulacija zapravo umanjuje tvoju sposobnost da se uhvatiš u koštac sa trenutnim zadatkom. To je stanje neumoljivog multitaskinga. Istraživanje je pokazalo da samo prisustvo telefona blizu tebe smanjuje tvoju sposobnost razmišljanja. Kad zaista želiš da pronađeš i održiš svoj kreativni tok, skloni telefon iz vidokruga i odredi vrijeme u toku dana kada ćeš provjeravati poštu, društvene mreže i šta već radiš na mobilnom.

2. Bori se ili bježi: Zašto je tvoj telefon prijetnja

Ako je ljudski mozak neprestano bombardovan dražima, proizvodi povećani nivo kortizola, hormona stresa. Tvoj mozak je stalno u režimu borbe-ili-bijega (fight-or-flight mode), što može da koči produktivnost i kreativnost, a istovremeno ostavlja dugoročne posljedice po zdravlje. U takvom stanju nema prostora za razmišljanje, za nove ideje koje bi se mogle obrađivati i razvijati. Nasuprot tome, kad nema stalnog ometanja koje stiže sa tvog uređaja osjećaćeš se smirenije, koncentrisanije i kreativnije. Sam po sebi, uređaj nije loš; bitno je da ga svjesno koristiš, i to je ono što pravi razliku.

3. Skloni telefon: Od stresa do olakšanja

Svima nam treba da svjesno odvojimo vrijeme za razmišljanje, za susrete s prijateljima, porodicom, prirodom i samima sobom. To znači da moraš savladati početnu nelagodu i nadmudriti pametne telefone i aplikacije koje su dizajnirane tako da stimulišu lučenje dopamina, hemikalije u mozgu koja utiče na stvaranje navika i odnosa sa stvarima, uključujući i tvoj telefon.

Dobra vijest o navikama je da ih – uz trud i svjesnost o njima – možeš promijeniti.

4. Mali koraci ka stvaranju ravnoteže između telefona i života

Za početak, može biti korisno da isključiš notifikacije sa društvenih mreža i staviš neke poruke na ‘’silent’’, ograničiš sebi vrijeme provedeno ispred ekrana, ili planiraš offline aktivnosti – baviš se umjetnošću, zanatima ili muzikom. Takođe je super stvar skloniti telefon kad si u društvu, da ne propustiš situaciju i dešavanja, i posvetiš se ljudima s kojima si.

Ako se pridržavaš ovoga, vidjećeš da ćeš početi bolje da spavaš, a poboljšaće ti se i pamćenje i pažnja. Pokazalo se da, kako se smanjuje upotreba društvenih mreža, tako se odnosi u vezama i samopoštovanje poboljšavaju. a rizik od depresije se smanjuje. Pametnije korišćenje telefona i balansiranje između offline i online iskustava može da pokrene tvoju kreativnost i da stvori dugoročne koristi.

(Ovaj blog dio je projekta Futureproof Crnogorskog Telekoma. Futureproof je web aplikacija za otkrivanje idealnog zanimanja, razvijena kako bi podstakla mlade da prepoznaju karijere i zanimanja budućnosti, kao i da otkriju vještine za koje možda ne znaju da ih imaju.)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *