Hrvati imaju najjeftiniju zemlju u EU

Za dve godine će biti završen embargo na prodaju hrvatskog zemljišta državljanima EU, što se već primjećuje po većem zanimanju građana, pa time i rastu cijena.

Neke parcele već su dostigle cijenu od 15.000 eura za hektar.

Jedan hektar zemlje u Prelogu košta oko 13.350 eura, a kad stranci krenu da kupuju, cijena će biti još i veća.

Te činjenice je i te kako svjestan vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva Vlado Vuk koji obrađuje 130 hektara pšenice, kukuruza i soje.

“Kod nas je hektar oko 10.000 do 15.000 eura. Ima i skuplje, a jeftinije ne. Bojimo se samo sad kad se dozvoli strancima kupovina zemljišta da će cijene rasti. A kod nas zemlje nema! Međimurje je gusto naseljeno i problem je za zemlju, jako teški problem”, objasnio je Vuk za RTL, prenosi Večernji list.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da hektar livade u prosjeku košta oko 2.200 eura ili gotovo 50 odsto više nego 2016.

Oranice su najskuplje, jer za njih treba izdvojiti skoro 3.500 eura, ali u četiri godine cijena je porasla tek 20 odsto. Za oko 2.000 eura može se nabaviti hektar pašnjaka, koji je od 2016. poskupio 30 odsto.

U poređenju sa cijenama širom Evropske unije, Hrvatska je najjeftinija.

To znači, na primjer, da će slovenački poljoprivrednik hektar zemlje u Sloveniji platiti 18.752, dok to isto košta u Hrvatskoj 3.359 eura.

Stranci se snalaze kako bi već sad kupili zemlju, što uključuje i otvaranje kompanija. Zabrana prodaje strancima produžena je 2020. godine za tri godine da bi se riješio problem povrata, neuređenih zemljišnih knjiga i nedovršene privatizacije, kao i to da bogati stranci ne bi kupili zemlju koja zanima domaće poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković stava je da će Hrvatska biti spremna za kraj embarga.

“Sigurno ćemo biti spremni. Možemo primijetiti u posljednje vrijeme rast cijena poljoprivrednog zemljišta. Mi smo danas dio jedinstvenog tržišta gdje su cijene poljoprivrednog zemljišta znatno više nego u Hrvatskoj. Za očekivati je rast cijena poljoprivrednih zemljišta”, kazala je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede uvjereno je da nema razloga za brigu jer će Hrvatska i nakon 1. jula 2023. imati svu moć u svojim rukama i da se ponovo može uvesti embargo.

(B92.net/Večernji list)

Check Also

Iz Rijada za Podgoricu od 28. jula

Saudijska aviokompanija Flynas, ujedno vodeća niskobudžetna aviokompanija na Bliskom Istoku, najavila je pokretanje prvih direktnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.