Sve spremno za veliki dolazak: Nakon godinu i po u Kotor sjutra uplovljava prvi kruzer

Dodajte komentar

U kotorsku luku će u sjutra nakon godinu i po pauze, uploviti prvi mega kruzer.

Predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov, kazala je za Portal Dana da je u pitanju 228 metara dugi brod Viking Venus kompanije Viking Okean Kruzers.

Kruzer će uploviti u osam sati, a isploviti u 18 sati.

Iako su najavljivani još u junu, kruzera nije bilo, a iz Luke Kotor poručuju da je ipak sve spremno za veliki dolazak.

-U tehničkom smislu Luka je premna za prihvat brodova. Sve procedure propisane mjerama zaštite od Kovid 19 su donesene, a i od brodara smo obaviješteni o njihovim procedurama. Pravilo je da kapetan broda daje izjavu sa imenima i prezimenima putnika i članova posade sa njihovim brojevima pasoša o tome da su isti testirani i da su rezultati testa negativni. Zatim, putnici mogu napustiti brod samo u slučaju da imaju organizovane izlete koji se realizuju u grupama, koju putnik ne smije napuštati i putnik koji napusti grupu neće moći da se vrati na brod- kažu iz Luke Kotor za Portal Dana.

Ističu da su ove najvažnije procedure upućene nadležnima u opštini kako bi preduzeli inicijativu  i spriječili  prilaženje grupama od strane taksista, organizatora izlet tura i prodavaca raznih usluga.

– U protivnom može doći do neprijatnih situacija i narušavanja procdura i protokola načina kretanja putnika koje su brodari propisali. To može rezultirati i izbjegavanjem Luke Kotor kao destinacije u narednim kružnim putovanjima, jer brodari ni u kom slučaju neće prihvatiti da nečije nesmotreno ponašanje koje može ugroziti zaštitne mjere koje su brodari preuzeli u cilju zdrastvene zaštite svojih putnika- poručuju iz Luke.

Popović Moškov je objasnila da je sa pravne regulative sve riješeno i da se sada čekaju odogovori stranih država, posebno Italije, odakle dolazi najveći broj kruzera.

– Uputili smo note svim državama kojima smo bili na crvenoj listi za skidanje sa te liste, kako bi omogućili kruzerima da uplovljavaju i kod nas. Taj dopis je upućen međutim i države imaju svoje protokole. Očekujemo i zasjedanje njihovih zdravstvenih institucija i zvanično skidanje Crne Gore sa crvene liste- navela je ona.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *