Nikola Tesla na novčanici 100 srpskih dinara

Hrvati žele lik Nikole Tesle na kovanicama eura?

Ovih dana se u hrvatskoj javnosti raspravlja da li Nikola Tesla treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama eura.

– To je istorijska prilika da ispričamo priču o čovjeku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi, samo je dio statusa na Facebooku, svojevrsnog apela hrvatskoj vladi, dizajnera Davora Brukete.

A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsjednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu HNB-ove komisije, a koja je već na svojoj prvoj sjednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju prijedloge za odabir rješenja za hrvatsku kovanicu eura, piše Večernji list.

– Kabinet predsjednika Republike još sredinom aprila, prije druge sjednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica eura ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik, objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsjednikov savjetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsjednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu komisije dostavile prijedloge, sprovedena je anketa među članovima komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rješenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savjetovanju koje traje do 22. jula između pet predloženih (šahovnica, karta RH, kuna, glagoljica i Dubrovnik).

U javnom savjetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se takođe raspravljati.

Check Also

Xiaomi je broj 1 u Evropi

Po prvi put, Xiaomi je naprodavaniji telefon u Evropi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *