Biden i Merkel bez dogovora oko Sjevernog toka 2

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspjeli da riješe nesporazum oko ruskog gasovoda Sjevernog toka 2, ali su se složil da Moskvi ne treba da se dozvoli da koristi energetski izvor kao oružje pritiska na susjede.

– Dobri prijatelji ne moraju da se slože uvijek – rekao je Biden novinarima nakon dvije runde sastanka sa Merkel u Bijeloj kući, dodavši da su njih dvoje tražili rješenje za mjere koje bi mogli da sprovedu ukoliko Rusija počne da predstavlja prijetnju, prenio je danas Reuters.

Merkel je izjavila da bi Rusija mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko prekrši dogovor o nastavku snabdijevanja gasom preko Ukrajine.

Biden je izrazio zabrinutost Merkelovoj zbog gasovoda vrijednog 11 milijardi dolara, koji treba da šalje gas od ruskog Arktika ka Njemačkoj preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu i lišavajući je vrijednih tranzitnih naplata, prenio je Tanjug.

Vašington vrši pritisak na Njemačku da pronađe način da osigura da Rusija ne može da koristi gasovod, koji je 98 posto kompletan, sa ciljem da naškodi Ukrajini ili bilo kojem savezniku u istočnoj Evropi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *