Wall Street blago porastao, azijski indeksi rastu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, no trgovalo se oprezno zbog jačanja inflacionih pritisaka, premda je čelnik američke centralne banke ponovio da će rast inflacije biti privremen.

Dow Jones ojačao je 44 boda ili 0,13 posto, na 34.933 boda, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 4.374 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,22 posto, na 14.644 boda.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su juče, u prosjeku 0,9 posto, porasle cijene dionica u uslužnom, nekretninskom i potrošačkom sektoru, dok je najviše pao energetski, oko 3 posto.

Na većini azijskih brrzi cijene su dionica u četvrtak porasle jer je niz novih podataka pokazao da je situacija u kineskoj ekonomiji bolja nego što se mislilo, dok je dolar oslabio nakon komentara predsjednika Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, a oslabile su, oko 0,2 posto, i cijene dionica u Australiji. U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,3 i 1,2 posto.

Podršku tržištima pružili su jutros podaci iz Kine, prema kojima je ekonomija u drugom tromjesečju porasla 7,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *