Tonu dionice Virgin Galactica

Dodajte komentar

Uspješno nedjeljno putovanje u svemir milijardera Richarda Bransona završilo je “padom na zemlju” dionice Virgin Galactic, kompanije koju je osnovao 2004. godine i u kojoj drži 24 posto dionica.

Do kraja dana u ponedjeljak dionica je pala 17 posto premda je uoči otvaranja tržišta rasla osam posto. Razlog tome je najava prodaje dionica kompanije u vrijednosti od 500 miliona dolara kako bi se dalje gradila flota svemirskih brodova.

Iako su ulagači u početku pozdravljali prvi testni let Virgin Galactica, postojeći dioničari ipak nisu zadovoljni izgledima da se njihov udio razrijedi predloženom emisijom dionica, što je na kraju dovelo do rasprodaje udjela, prenosi Jutarnji list.

Dionica kompanije juče je vrijedjela 33 dolara, što je skoro upola manje kada je u febriaru ove godine vrijedjela 63 dolara.

U prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire stoji da će posao prodaje dionica obaviti investicione banke s Wall Streeta, Credit Suisse, Morgan Stanley i Goldman Sachs, a prihod od prodaje koristiće se “za opše korporativne svrhe, uključujući obrtni kapital, opša i administrativna pitanja i kapitalne izdatke za svoje proizvodne kapacitete, razvoj flote svemirskih brodova i druga poboljšanja infrastrukture”.

Bransonovo putovanje iz operativne baze Virgin Galactic do ivicu svemira i nazada viđeno je kao ključna prekretnica u namjeri kompanije da sljedeće godine pokrene komercijalne svemirske usluge. Let na kojem su ga pratila dva pilota i troje zaposlenika tvrtkezaposlenih  nazvao je presudnim testom iskustva svemirskog turizma.

“Sa sobom imam bilježnicu i zapisao sam 30 ili 40 sitnica koje će toliko poboljšati iskustvo za sljedeću osobu koja s nama ide u svemir. Jedini način na koji ponekad možete pronaći ove sitnice je da uđete u svemirski brod, odete u svemir i doživite to sami”, rekao je. Oko 600 zainteresovanih već je uplatilo depozite za ulaznice koje će ih stajati do 250.000 američkih dolara.

Virgin Galactic planira dva dodatna probna leta prije nego što kompanija počne s komercijalnim uslugama 2022. godine.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *