Radulović: Ako dozvoli pandemija, 45% prometa iz 2019.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović ocijenio je da će Crna Gora, tokom ove ljetnje turističke sezone, ukoliko pandemija dozvoli da se radi do kraja septembra, imati 45 odsto prosjeka iz rekordne 2019. godine.

On je u Jutarnjem programu TVCG da su njegove procjene da Crna Gora neće ostvariti projektovani prihod od 60 do 65 odsto prosjeka iz rekordne 2019. godine.

“Vrlo je malo ostalo vremena da se izmjeri je li to tačno ili ne. Ja mislim da nije, sačekaćemo još mjesec dana i vidjećemo da će biti po mojoj procjeni u ovom trenutku nekih 40 do 45 odsto, ako nam dozvoli pandemija do odradimo do kraja septembra”, rekao je Radulović.

Odokativno, kako je rekao, na primorju je veliki broj turista, ali to je velika varka.

“Ove godine tri gosta daju efekat dva gosta iz 2019. godine. Dakle, na 3.000 gostiju koje imamo sad mi imamo efekat 2.000 gostiju iz 2019. A po broju gostiju na današnji dan nijesmo na nivou 2019, nego smo niži, a trebalo bi da smo za 0,40 odsto viši da bi imali efekat iz 2019”, kaže Radulović.

Hoteli su u ovom trenutku, rekao je dosta dobro popunjeni, za razliku od privatnog smještaja.

Avio gosti nam nedostaju da bismo, kaže on, ostvarili željeni rezultat od 65 odsto iz 2019. godine: “Zašto to nije tako i zašto nema, pa mi smo štetu napravili sami sebi nestankom Montenegroerlajnza”.

“Gubitkom MA mi smo sa 800 došli na 200 rotacija, a 600 rotacija je nekih 60.000 gostiju, i to su upravo oni koji danas fale u privatnom smještaju i u pojedinim hotelima”, rekao je Radulović.

On kaže da se iz Rusije nije poletjelo ka Crnoj Gori, Bjelorusija je otpala, ali da su srećom tu turisti iz regiona i nekih drugih destinacija koji su nadomjestili nedostatak.

“Ova sezona, ja bih je proglasio uspješnom, ali ne onako kako su je predstavili. Trebalo je opreznije da se uđe u cijelu priču”, ističe Radulović.

Check Also

Tržišta nekretnina širom svijeta se hlade

Cijene stambenih nekretnina vidljivo se hlade širom svijeta, glavni je zaključak analize internet portala Global Property …

Leave a Reply

Your email address will not be published.