Glasine bile dovoljne, dionice finansijskih kompanija u padu

Dodajte komentar
Wall Street

Epl navodno radi na usluzi koja će korisnicima omogućiti kupovinu u ratama i odložena plaćanja, pisao je Blumberg u utorak, pa su se dionice takvih sličnih usluga, poput Afterpeja (Afterpay), strmoglavile.

Za stvaranje te nove usluge, Epl bi se udružio s bankom Goldman Saks, s kojom su već sklopili partnerstvo za stvaranje kreditne kartice Epl kar (Apple Card) 2019. godine.

Ta nepotvrđena vijest, koja je još na nivou glasina, prouzrokovala je pad dionica australijskog Afterpeja za deset posto. Pali su i Zip Co, te Sezzle, dok je Affirm Holdings izlistan na Nasdaq pao za 14 odsto prije nego što se na kraju jučerašnjeg trgovanja zaustavio na 10,5 odsto pada, prenosi Telegram.

Industrija odloženog plaćanja (Buy Now, Pay Later – BNPL) doživjela je veliki rast tokom prošle godine kada je pandemija primorala sve više ljudi na onlajn kupovinu. Taj trend je uhvatio pažnju niza finansijskih kompanija, poput Pejpala (PayPal). No, prema skorašnjim procjenama, penetracija te industrije na američkom tržištu je samo dva posto, stoga Epl procjenjuje kako postoji mnogo prostora za rast i širenje.

Dodavanje takve funkcije u Epl pej (Apple Pay) bi zasigurno privuklo još korisnika na platformu, a privuklo bi ih i na više plaćanja Epl pejom umjesto kreditnim ili debitnim karticama. Epl za transakcije učinjene Epl pejom uzima procenat, što bi dodatno povećalo zaradu od usluga koje nude, koja trenutno iznosi više od 50 milijardi dolara godišnje.

Ulazak tako velikog igrača, poput Epla, na tržište odloženog plaćanja, a potencijalno i drugih većih kompanija koje bi mogle da slijede njihov primjer, bila bi golema konkurencija za kompanije koje se samo time bave. Blumberg piše kako bi korisnici Epl peja mogli podijeliti iznose na četiri rate bez kamata ili na više mjeseci s kamatama.

Ako korisnici odaberu plaćanje u četiri rate, rate će se naplaćivati svake dvije nedjelje bez kamata, dok se iznos kamata za mjesečne rate još ne zna. Epl će, navodi Blumberg, tu uslugu nazvati “Apple Pay in 4”, odnosno, “Apple Pay Monthly Installments”, a korisnici će nakon prislanjanja mobilnog telefona na POS moći da biraju ako i na koliko rata žele platiti. Iz Goldman Saksa i Epla nisu komentarisali navode, a za sada nije poznato hoće li se usluga proširiti van SAD-a.

S obzirom na to da ni Epl kard dvije godine nakon predstavljanja nije dostupan van SAD-a, teško je povjerovati da će se ta usluga brzo proširiti svijetom. Čak ni ako to Tim Kuk obeća, zaključuje se u tekstu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *