Francuska kaznila Google sa skoro 600 miliona dolara

Francuska je kaznila kompaniju Google sa skoro 600 miliona dolara te joj je dala dva mjeseca da izdavačima plati njihov sadržaj. U suprotnom, američki tehnološki div će ponovo biti kažnjen.

Antitrust institucija je saopštila da je Google zanemario nekoliko zabrana koje se odnose na pregovore tehnoloških kompanija s francuskim medijskim firmama.

Žalba kompanije nije prihvaćena i nakon toga je kažnjena sa 592 miliona dolara.

Ako u sljedeća dva mjeseca izdavačima ne plati za objavljivanje njihovog sadržaja, prijeti joj dodatna kazna od 1,1 milion dolara po danu.

“Kada regulator nametne obaveze za jednu kompaniju, mora ih se pažljivo pridržavati, i u duhu i u slovu. U ovom slučaju, nažalost, to nije bio slučaj“, izjavila je čelnica francuske antitrust agencije Isabelle de Silva.

Google se tereti da se nije “ponašao u dobroj vjeri” te da je u pregovorima s medijskim kompanijama izdavačima odbio voditi konkretnu raspravu o plaćanju za objavljivanje vijesti na internetu, obrazložila je de Silva. Iz korporacije su poručili da su “veoma razočarani” zbog odluke.

“Djelovali smo u dobroj vjeri kroz cijeli ovaj proces. Sankcijom se ignoriše naš napor da postignemo dogovor i stvarnost kako mediji funkcionišu na našoj platformi“, izjavio je glasnogovornik Googlea.

Tvrde da imaju sporazum s Alliance de la Prese d’Information Generale (APIG), a koji predstavlja francuske medijske kompanije. Uvjeravaju i da imaju sporazum s nekim od vodećih medija kao što su listovi Le Monde i Le Figaro.

Evropska unija je 2019. revidirala zakone u autorskim pravima, a time je kompanije poput Googlea i YouTubea učinila odgovornim za kršenje ljudskih prava, a koje su počinili njihovi korisnici. Novim pravilima se traži da internetski pretraživači i društvene mreže prihode dijele s izdavačima, ako prikazuju njihov sadržaj.

Iz Googlea su prošle godine saopšili da će u naredne tri godine izdavačima platiti više od milijardu dolara, i to kroz novi program za licenciranje vijesti kako bi se pomoglo redakcijama koje gube novac plaćajući za reklamiranje na društvenim mrežama, piše CNN.

Check Also

Crna Gora u fokusu na Adria Hotel Forumu

Adria Hotel Forum (AHF), vodeća konferencija za hotelijerstvo u jugoistočnoj Evropi, održana je ove nedjelje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *