Njemački bankari sve manje dolaze u kancelarije

Dodajte komentar

Banke u Njemačkoj ubrzano smanjuju broj kvadrata koje koriste i koji su u najmu nakon što je sve više radnika izrazilo želju za stalnim radom od kuće.

Ugledni Bloomberg proglasio je njemačke banke predvodnicima u globalnom zaokretu koji bi zauvijek mogao promijeniti način na koji rade bankari, ali i cijeli svijet, piše tportal.

Deutsche Bank upravo prazni nekoliko spratova na kojima je prije izbijanja pandemije radilo 1000 ljudi. Njemačka podružnica HSBC-a prazni šest lokacija u Dizeldorfu i seli se na novu sa upola manjim prostorom dok BNP Paribas u Frankfurtu planira da smanji kancelarijski prostor za 40 posto. Regionalne banke DZ Banke i Bayern LB imaju slične planove, piše Bloomberg.

Tempo kojim banke u Njemačkoj transformišu svoje poslovanje brži je od svih evropskih konkurenata koji takođe imaju darežljive politike rada od kuće u postpandemijskom svijetu. Velika je razlika između postupanja između evropskih i američkih banaka pa divovi poput Goldman Sachsa zadržavaju model prema kojem svi treba da rade iz kancelarije.

Rezove u kvadratima omogućile su slobodnije politike u Uniji, u kojoj su gotovo sve banke uvele fleksibilne modele rada, prema kojima zaposleni obavljaju posao od kuće dva do tri dana nedjeljno.

Rezultat takvih praksi doveo je do toga da se klasična radna mjesta u kancelarijama maksimalno smanje dok preostali radnici rade na hot deskovima pa oni koji dođu na posao u kancelariju mogu sjesti na bilo koje slobodno mjesto te nemaju ‘zacementiran’ svoj sto. Takav program u Deutsche banku prozvali su ‘Future of Work’.

Bankarski divovi poput Credit Suissea, UBS-a i UniCredita već su rekli da će radom od kuće osloboditi mnogo kancelarijskog prostora, no Nijemci su zasad najdalje otišli, možda i zato što se u većini zemalja ugovori o najmu sklapaju na rokove od deset godina i duže, pa bi otkazivanje ugovora dovelo do plaćanja penala.

Dodatno, mnoge banke tek su sada dopustile rad od kuće jer su morale utvrditi koji su ljudi i koja radna mjesta podobni za takvu vrstu posla te se planovi za smanjenje najma tek sad mogu početi pretvarati u stvarnost. Gotovo 40 posto radnika u njemačkom uslužnom sektoru u junu je radilo od kuće ili barem djelimično od kuće, objavio je ugledni Institut IFO, dok je na nivou cijele zemlje svaki treći zaposleni radio djelimično ili potpunosti od kuće.

(tportal)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *