Lagard: Julska sjednica ECB donijeće „zanimljive promjene“

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) preispitaće smjjernice monetarne politike na sledećoj redovnoj sjednici kako bi sačuvala povoljne uslove finansiranja u ekonomiji eurozone, najavila je predsjednica banke Kristin Lagard (Christine Lagarde).

ECB je prošle nedjelje podigla ciljanu stopu inflacije u srednjem roku na dva procenta, naznačivši da bi u periodima slabijeg privrednog rasta mogla nakratko tolerisati i više stope inflacije.

Ta poruka bi trebalo da signalizira da iz centralne finansijske ustanove evrozone neće pretano zaoštriti monetarnu politiku, iako bi cijene u predstojećem periodu mogle da rastu jačim tempom nego što je priželjkivano.

Lagard je istakla da će julska sednica ECB „doneti zanimljive promjene“.

„Moramo dobijati željene rezultate na duži rok, kako bismo pokazali da ćemo ispuniti preuzete obaveze, pa će dosadašnje smjernice sigurno biti preispitane“, naglasila je predsednica ECB na kraju sastanka predstavnika zemalja G20 u Veneciji.

A aktuelne smjernice ECB kažu da će banka kupovati obveznice sve dok bude potrebno i držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim nivoima, sve dok se izgledi za inflaciju „značajno ne približe“ cilju.

Lagard nije precizirala kako će ih izmijeniti, rekavši tek da je cilj ECB da se osiguraju povoljni uslovi kreditiranja. „Procjenjujem da ćemo i dalje odlučno održavati povoljne uslove finansiranja u našoj ekonomiji“, izjavila je za Bloomberg TV, a prenosi Seebiz.

Dodala je i da sada nije vreme za raspravu o smanjivanju monetarne podrške.

Krizni program otkupa obveznica tokom pandemije (PEPP), vrijedan 1.850 milijardi eura, ostaće na snazi barem do marta 2022. godine, posle čega bi mogao da dobije „novi format“, naglasila je predsjednica ECB u intervjuu.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *