Google mora da plati kaznu od 500 miliona eura u Francuskoj

Dodajte komentar

Francuski tržišni regulator izrekao je kaznu od 500 miliona eura (593 miliona dolara) kompaniji Google jer nije u potpunosti poštovala privremene naredbe koje je regulator izdao o plaćanju naknada za korišćenje vijesti emitera u toj zemlji.

Američki tehnološki gigant će morati u naredna dva mjeseca da iznese predloge o novčanom obeštećenju novinskih agencija i drugih izdavačkih kuća za korišćenje njihovih vesti u Francuskoj, izveštava agencija Reuters, a prenosi Tanjug. Ako to ne učini, kompaniju čeka dodatna novčana kazna u iznosu do 900.000 eura dnevno.

Iz kompanije Google su saopštili da su veoma razočarani odlukom francuskog regulatora.

„Ponašali smo se dobronamjerno tokom čitavog procesa. Novčanom kaznom se ignorišu naši napori za postizanje sporazuma, kao i realnost kako funkcionišu vesti na našim platformama“, rekao je portparol kompanije. On je dodao da je „Google do danas jedina kompanija koja je najavila sporazume o srodnim pravima“.

Francuska udruženja izdavačkih kuća APIG, SEPM i agencija AFP optužuju Google da nije u dobroj namjeri otpočeo pregovore s njima kako bi se pronašao zajednčki jezik o naknadama za korišćenje njihovih vijesti na mreži, u skladu sa nedavnom direktivom Evropske unije o „srodnim pravima“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *