Šema “pranja” kreditnih kartica: Prevara teška 19 miliona dolara

Dodajte komentar

Američki tužilac za južni okrug Njujorka Andrej Straus, i pomoćnik glavnog direktora njujorške kancelarije Federalnog istražnog biroa („FBI“) Viljem F. Svenej Jr, najavili su hapšenje bivšeg šefa EM Systems & Services LLC, Stivena Šorta, pod optužbom da je na prevaru vršio obradu kreditnih kartica za svoju operaciju telemarketinga sa sjedištem na Floridi, objavilo je američko ministarstvo pravde.

Kako se navodi u optužnici koja sadrži prethodno najavljene optužbe protiv bivšeg izvršnog direktora CardReadi, LLC, Brandona Bekera, Šort i Beker na prevaru su izvršili šemu „pranja“ kreditnih kartica koja je omogućavala pristup sistemu za kreditne kartice, takozvanu Šortovu osnovnu šemu telemarketinga.

Prema optužnici, od 2012. do 2015. godine, Šort i E.M. Sistems ostvarili su preko 19 miliona dolara od kupaca, koji su primali pozive u kojima im je obećavano smanjenje duga u zamjenu za naknade do 1.495 dolara.

Operacija telemarketinga rezultirala je stotinama žalbi na prevaru i obmanjivanje, kao i zahtjevima za povraćaj sredstava u vrijednosti od nekoliko miliona dolara.

Naknade podrazumijevaju da su Šort, Beker i njihovi saradnici izvršili lažnu šemu obrade kreditnih kartica, obrađujući troškove kreditnih kartica namijenjenih za telemarketing, iako su važeći ugovori zabranjivali obradu troškova kreditnih kartica za navodne usluge „konsolidacije duga“ i „smanjenja kamatnih stopa“.

Šort i Beker terete se za izvršenje prevare u obradi stvaranja desetina lažnih računa i aplikacija za obradu više od 19 miliona dolara uplata.

Šort je uhapšen u Tampi na Floridi, a trebalo bi da bude saslušan u prisustvu američkog sudije za prekršaje Šonom Flinom. Beker je prvobitno uhapšen na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu 22. septembra 2019. godine, slučaj je dodijeljen sudiji Preska, a suđenje je zakazano za 31. januar 2022., prenosi portal Biznis.rs.

Američki tužilac Štraus izjavio je: „Stiven Šort i njegov saradnik pljačkali su ljude, koji su već u dugovima, koristeći mrežu lažnih kompanija. Kako kreditne kartice i elektronska plaćanja postaju sve centralniji dio našeg društva i naše ekonomije, i potrošači i korporacije imaju puno pravo da očekuju istinitost i pošteno poslovanje na tržištu, a ne prevare i obmane.“

Pomoćnik direktora FBI Vilijam F. Svenej Jr, složio se sa Štrausom: „Kao što se navodi, Beker i Short stvorili su više od 19 miliona dolara nezakonite dobiti proistekle od žrtava, koje su izabrali zbog svog statusa opterećenog dugom”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *