Novi projekat EPCG: Solarni paneli na 3000 kuća i 400 novih radnih mjesta

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa Evropskom unijom u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala je projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

Kao jedan od projekata prelaska na korišćenje zelene energije (obnovljivih izvora) koja nema štetnih dejstava, EPCG želi da započne i ponudi građanima Crne Gore mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objekte za individualno stanovanje. U tom cilju, Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donijela je odluku o realizaciji projekta Solari 3000+.

– Crna Gora ima nevjerovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, npr. ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1300 do 2000 sati. U NJemačkoj npr. broj sunčanih sati je od 1000 do 1200, a već su izgrađeni solarne elektrane snage 50 gigavat sati. Ovim projektom građanima Crne Gore predstavićemo stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, a zajedničkim snagama uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida. Realizacijom projekata iz oblasti solarne energije značajno ćemo doprineti očuvanju životne sredine. Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama – istakao je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG.

Projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumijeva ugradnju solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije.

Ovim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida, najavili su iz EPCG.

– Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedu višak energije za prodaju Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju – naglasio je Đukanović.

Kako se navodi, u toku je intenzivan rad na pripremi javnog poziva za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rešenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni.

Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za preko 400 radnika za ugradnju solarnih panela. Maksimalna vrijednost ovog projekta iznosi oko 30 miliona evra.

EPCG aktivno radi na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta na kojem se takođe instaliraju solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Kompletna realizacija projekta Solari 3000+ vodiće Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštine Nikšić, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, CEDIS-a, Uprave za nekretnine, Eko fonda i CGES- a, na čijem je čelu predsednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

Juče je na održanom sastanku Odbora direktora EPCG i Komisije za investicije u energetskom sektoru data puna podrška dosadašnjim aktivnostima na realizaciji investicionih projekata koji se odnose na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *