Največi poreski rajevi na svijetu (infografika)

Dodajte komentar

Kad svjetski milijarderi i milioneri traže poreske oaze kako bi zaštitili bogatstvo od svojih domaćih vlada, kome se okreću?

Ako novac stavljate na inostrane bankovne račune kako biste uštedjeli na porezu, dva su glavna kriterijuma koja tražite: tajnost i dostupnost. Na temelju pop kulture i medijskih izvještaja, svi tako zamišljamo tajnu banku u Švajcarskoj ili malu ostrvsku državu na Karibima.

Iako u tome ima istine, stvarnost je takva da su najveće svjetske poreske oaze raširene po cijelom svijetu. Neke od njih su male države, kako se očekivalo, ali druge su velike ekonomske sile.

Evo najboljih 20 poreskih oaza na svijetu, koje je prema indeksu financijske tajnosti 2020. (FSI) rangirala engleska nevladina organizacija Tax Justice Network.

Na prvi pogled, prvih 20 poreznih oaza rašireno je po svijetu. Nešto manje od polovine popisa nalazi se u Evropi, ali ostatak je raširen po Americi i Aziji.

A jurisdikcije su na mnogo načina suprotne. Uključuju financijske moćnike poput SAD-a, Japana i Velike Britanije, kao i manje države i teritorije poput Kajmanskih ostrva, Hong Konga i Luksemburga.

No, jedna od iznenađujućih stvari koja je zajednička mnogim od njih je veza s Engleskom. Osim Velike Britanije, četiri od prvih 20 poreznih oaza – Kajmanska ostrva, Britanska Djevičanskia ostrva, Bejlivik Gernzi i Džerzi – su britanska prekomorska teritorija ili Crown Dependences.

Valja napomenuti da su najbolje rangirane jurisdikcije prema ocjeni tajnosti zapravo bili Maldivi, Angola i Alžir, ali predstavljaju manje od 0,1% ukupnih offshore financijskih usluga u svijetu.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *