Zakon jednak za sve, pa i advokate

Dodajte komentar

Zakon o fiskalizaciji mora se jednako primenjivati na sve koji podliježu fiskalizaciji, uključujući i advokate.

To je za “Vijesti” kazao direktor Uprave carina i prihoda Aleksandar Damjanović, koja je pod Ministarstvom finansija i socijalnog staranja.

On je objasnio da je sporazum koji je ponuđen Advokatskoj komori najbolje moguće rješenje i da na sprovođenje Zakona o fiskalizaciji neće imati uticaja to što je trenutna većina u AK odbila sporazum.

“Skoro četiri petine onih koji podliježu fiskalizaciji već poštuje Zakon, nema razloga da bilo ko, pa makar to bili i advokati, bude privilegovan i da za njega važe drugi uslovi”, rekao je on.

Damjanović je kazao da ohrabruje i činjenica da je četvrtina advokata već fiskalizovana.

“Pretpostavljam i onih koji su bili za i koji su bili protiv sporazuma, tako da i to daje nadu da će se na kraju primijeniti zakon, uz naravno postovne specifičnosti advokatske profesije koje se u tehničkom smislu mogu prilagoditi procesu fiskalizacije”, rekao je on.

Novi sastanak predstavnika Vlade i Advokatske komore o spornoj elektronskoj fiskalizaciji advokatskih usluga i obustavi rada advokata mogao bi se održati u ponedjeljak, a ovaj put domaćin će, prema informacijama “Vijesti”, biti ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde Sergej Sekulović.

Dok traju pregovori, u protekla dva mjeseca skoro 200 advokata se prijavilo za elektronsku fiskalizaciju računa koje izdaju klijentima. Prema informacijama “Vijesti” većina advokata koji se bave poslovnim pravom i radničkim pravima je prihvatila fiskalizaciju i završila tehničku proceduru za priključenje na sistem Uprave prihoda i carina, dok većina advokata koji se bave krivičnim pravom je protiv prelaska na ovakav način obračuna i naplate poreza.

Predstavnici Advokatske komore na sastanku u ponedjeljak će informisati sagovornike o rezultatima i posljedicama izjašnjavanja advokata koji su većinom glasova odbacili ponuđeni tekst sporazuma o prekidu štrajka koji im je ponudilo Ministarstvo finansija.

Protiv sporazuma glasalo je 420, a za 311 advokata. U zapisniku s glasanja se navodi da na osnovu prebrojanih glasova predloženi sporazum nije usvojen, pa je ranija odluka o obustavi pružanja pravne pomoći i dalje na snazi. Međutim, ni advokati koji su protiv štrajka ne mogu da rade jer ih kažnjava Advokatska komora, a može im i ukinuti licencu.

Od početka obustave rada advokata, 24. maja, pa do 25. juna, u Višem sudu u Podgorici nije održano 165 glavnih pretresa i ročišta. To je “Vijestima”, na pitanje koliko je suđenja odgođeno u krivici i parnici usljed štrajka, kazala samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović.

Nakon što su advokati započeli štrajk, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić “Vijestima” je rekao da će situacija sa štrajkom advokata prouzrokovati značajno usporavanje rada i da će posljedice svakom danom biti sve veće.

Zbog štrajka je blokiran provosudni sistem, odloženo na hiljade ročišta u sudovima na svim nivoima, a osumnjičenima za najteža krivična djela ne može biti određen pritvor, zbog zakonske procedure da im ta mjera ne može biti određen bez prisustva advokata.

Izvor: Vijesti.me

Foto: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *