U Plantažama promjene na jesen

Dodajte komentar

Predstavnici Sindikata “Plantaža” sinoć su na sastanku sa novim Odborom direktora te kompanije dobili garancije da će biti promjena u menadžmentu, ali najvjerovatnije tek u septembru, a da će do tada isplata zarade i druga radnička primanja biti prioritet, kao i da će nova sistematizacija i kolektivni ugovor biti rađeni uz dogovor sa sindikatom, saznaju “Vijesti”.

Zauzvrat odbor direktora traži da se obustavi bilo kakav štrajk jer bi sada u trenutku berbe breskve, a uskoro i grožđa, to izazvalo veliku štetu za kompaniju i ugrozilo njene prihode a time i isplatu zarada radnicima.

Sindikat bi trebalo narednih dana da donese odluke da li će prihvatiti ovu ponudu, dok će se danas oglasiti saopštenjem jer je sastanak završen kasno sinoć. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, većina rukovodstva u Sindikatu je voljna da odboru da rok do septembra za “izbor domaćinskog direktora i menadžmenta”, uz uslove da počne redovna isplata zarada, kao i da odbor kontroliše odluke Vukovića i da ne sprovodi kažnjavanje radnika i poništenje postojećeg Kolektivnog ugovora do izrade novog koji bi bio napravljen uz obostrani dogovor.

Sindikat je 23. juna organizovao štrajk upozorenja i objavio zahtjeve koje je potpisima podržalo 260 stalno zaposlenih radnika, što je nešto malo manje od polovine. Traže smjenu izvršenog direktora Miroslava Vukovića i kompletnog menadžmenta, kao i redovnu i neselektivnu isplatu zarada u bruto iznosu, izradu nove sistematizacije uz učešće sindikata, kao i povlačenje incijative prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Kolektivnog ugovora. Oni Vukovića, koji je ranio bio direktor pravnog sektora, smatraju dijelom starog menadžmenta kojeg optužuju za uništenje “Plantaža”.

Prošle godine je Državna revizorska institucija dala dvije negativne ocjene na rad i poslovanje kompanije, zbog čega je izviđaj pokrenulo i Specijalno državno tužilaštvo. Vlada je prije dva mjeseca izabrala novi odbor direktora na čelu s Nebojšom Vuksanovićem, ali nije došlo do promjene izvršnog direktora i menadžmenta.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *