Rimac dobija 200 miliona eura bespovratnih sredstava EU za razvoj robotaxija

Dodajte komentar

Hrvatski Rimac dobiće 200 miliona eura (237 miliona USD) bespovratnih sredstava EU za razvoj robotaxija.

Projekt razvoja putničkog vozila bez vozača koji će voditi hrvatski preduzetnik Mate Rimac dobiće 200 miliona eura bespovratnih sredstava iz paketa pomoći Evropske unije od 6,3 milijarde eura kao podršku hrvatskom Planu oporavka od Covida, rekao je proizvođač električnih superautomobila Rimac Automobili.

– Drago nam je što je prepoznat kao strateški projekt predložen za plasiranje sredstava prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Budućnost mobilnosti u potpunosti će se promijeniti, rekao je Mate Rimac, izvršni direktor kompanije Rimac Automobili i njene sestrinske kompanije Project 3, zadužene za razvoj robotaxi-a, u saopštenju za medije u četvrtak.

Projekt se aktivno razvija posljednjih nekoliko godina. KIA Motors, jedinica proizvođača automobila Hyundai Motor Group, već je investitor i dioničar Projekta 3 Mobility. Ključno partnerstvo za Project 3 Mobility uspostavljeno je s Microsoftom.

– Cilj je da se proizvodnja vozila i veliki broj komponenata temelji u Hrvatskoj, a koja bi potom izvozila desetine hiljada jedinica godišnje na lokacije na kojima će se pružati usluga Robotaxi, rekao je Mate Rimac u izjavi.

Projekt 3 Mobilnost u pregovorima je s dvadesetak gradova u Evropi i na Bliskom Istoku kako bi se omogućila usluga robotaxi, a Zagreb bi trebao biti prvi grad koji će ga ponuditi 2024. godine.

Ukupan iznos sredstava koji će se uložiti u predkomercijalnu fazu projekta iznosi 450 miliona eura.

– Očekujemo da će nakon početne predkomercijalne faze biti potrebna mnogo veća ulaganja, koja će se prikupljati i od međunarodnih ulagača, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom nakon posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji.

Projekt 3 u potpunosti odgovara ciljevima Europskog zelenog sporazuma, 100% digitalno i 100% zeleno, napomenuo je u saopštenju hrvatski premijer Andrej Plenković.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *