Fiskalizaciju prihvatilo 200 advokata

Dodajte komentar

Novi sastanak predstavnika Vlade i Advokatske komore o spornoj elektronskoj fiskalizaciji advokatskih usluga i obustavi rada advokata mogao bi se održati u ponedjeljak, a ovaj put domaćin će, prema informacijama “Vijesti”, biti ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde Sergej Sekulović.

Dok traju pregovori, u protekla dva mjeseca skoro 200 advokata se prijavilo za elektronsku fiskalizaciju računa koje izdaju klijentima. Prema informacijama “Vijesti” većina advokata koji se bave poslovnim pravom i radničkim pravima je prihvatila fiskalizaciju i završila tehničku proceduru za priključenje na sistem Uprave prihoda i carina, dok većina advokata koji se bave krivičnim pravom je protiv prelaska na ovakav način obračuna i naplate poreza.

Predstavnici Advokatske komore na sastanku u ponedjeljak će informisati sagovornike o rezultatima i posljedicama izjašnjavanja advokata koji su većinom glasova odbacili ponuđeni tekst sporazuma o prekidu štrajka koji im je ponudilo Ministarstvo finansija.

Protiv sporazuma glasalo je 420, a za 311 advokata. U zapisniku s glasanja se navodi da na osnovu prebrojanih glasova predloženi sporazum nije usvojen, pa je ranija odluka o obustavi pružanja pravne pomoći i dalje na snazi. Međutim, ni advokati koji su protiv štrajka ne mogu da rade jer ih kažnjava Advokatska komora, a može im i ukinuti licencu.

Advokatima su bile sporne određene formulacije u tekstu sporazuma, koje su, kako su tvrdili, mogle da prejudiciraju rješenje. Sada odbačeni sporazum predviđao je da se formira radna grupa od predstavnika advokata i Ministarstva koja bi do kraja septembra donijela svoje zaključke o mogućnosti primjene postojećeg zakona o fiskalizaciji na advokatsku djelatnost.

Štrajk advokata traje od 24. maja, zbog čega je odloženo na hiljade ročišta u sudovima i otežan rad tužilaštva jer se osumnjičenima za najteža krivična djela ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata. Zbog štrajka ispaštaju i advokati koji su u ovom periodu ostali bez najznačajnijih prihoda.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *