Vladimir Lučić, izvršni direktor Telekoma Srbija, član Savjeta Forbes-a: Uloga telekomunikacija je da 5G ne bude pogrešno shvaćen

Izvršni direktor Telekom Srbija Grupe , kompanije koja pruža usluge fiksnih, mobilnih, televizijskih i internet komunikacije za preko 11 miliona pretplatnika, Vladimir Lučić , napisao je svoj prvi članak za Forbes. Časopis Diplomacy & Commerce ekskluzivno je preuzeo čitav članak.

Teško je pročitati bilo šta o budućnosti svijeta, a da se 5G ne spominje. 5G je „u trendu“, ali razumijemo li zaista što je i kako će transformirati našu budućnost?

Kad kažem „naša budućnost“, mislim na naše društvo u cjelini, kao i na naše poslovanje kao telekomunikacionog operatora. Potrošači su upoznati sa 3G-om, koji je iznenada omogućio pregledavanje interneta preko naših mobitela, i 4G-om, koji nas je zatim katapultirao u eru mobilnog videa. Dakle, opšta je pretpostavka da će 5G biti samo još jedna dodatna promjena. Ne vjerujem da je to stvarnost. 5G – zapravo 5G plus vlakna – nije to samo još jedna evolucija, već revolucija. Promijenićese način na koji ljudi žive i rade. A za telekomunkacione operatore, ako smo sada pametni, 5G će transformisati naš poslovni model tako da postanemo mnogo više od samog provajdera povezivanja.

5G tehnologija podstaći će niz transformativnih novih tehnologija, ne samo za potrošače, već i za poslovanje, vlade, infrastrukturu i odbranu. Latencija (vrijeme potrebno uređaju da zatraži nešto od servera i da dobije odgovor na ekranu) postaće prošlost. I komunikacija s oblačnim platformama biće znatno olakšana; stvoriće vrijednost daleko veću od samo poboljšane mobilne širokopojasne mreže, omogućavajući preduzećima da postanu dio svijeta “Interneta stvari”. Na vrhu mreže biće izgrađene ključne tehnologije kao što su samovozeći automobili i zdravstveni sistemi. 5G je bitan element i potreban nam je za Internet stvari i kontrolu autonomnih mašina, pametnih gradova i drugih tehnologija.

Telekomunikacione kompanije svuda moraju odigrati presudnu ulogu u uspostavljanju nove okosnice 5G. Često me pitaju kako se mi kao telekomunikacijske kompanije možemo pripremiti za svoju ulogu u (r)evoluciji 5G?

Moj odgovor je jedna riječ: strategija. Da bismo našim kupcima predstavili proizvod superiorniji od 5G, moramo razviti i implementirati pametne programe koji pokreću komercijalnu spremnost ovog novog ekosistema.

Ulaganja u pametne mreže može omogućiti ključne korake naprijed u skaliranju, kako bi se postigla 5G mrežna infrastruktura. Budući da će 5G signali prelaziti nove radio frekvencije, možda će trebati ažurirati opremu vašeg mobilnog tornja. Takođe se može položiti više vlakana širom zemlje, dodajući djelove 5G slagalice koji nedostaju i omogućavajući primjenu 5G u svim zemljama.

Ono što je takođe presudno da se shvati je da druge tehnologije u nastajanju dopunjuju 5G i da će biti izuzetno važne u transformaciji pojma o tome šta je telekomunikaciona kompanija i što radi. Tvrdim da kombinacija 5G sa pametnom upotrebom ovih drugih tehnologija u razvoju potencijalno može omogućiti telekomunikacionim operaterima da igraju važniju ulogu u industrijskom lancu vrijednosti. Na primjer, mobilno računarsko računanje pruža telekomima mogućnost učinkovitijeg prenosa podataka i veće sigurnosti perimetra, pomažući operaterima da smanje zagušenje mreže i postignu malu kašnjenje. Takođe, virtualizacija mrežnih funkcija pružiće telekomima mogućnost da bolje upravljaju mrežnim resursima kako bi doveli do smanjenja OPEX-a i CAPEX-a.

Takođe možete koristiti AI, analitiku i mašinsko učenje zajedno sa 5G da biste ponudili novu lokaciju i usluge zasnovane na kontekstu na milionima krajnjih točaka. To znači da telekom operateri mogu postati mnogo više od pukog dobavljača mreže ili instalacija sa značajnim promjenama u kontroli mreže, personalizaciji i kvalitetu usluga. Imaćemo alate za puno detaljniji i intimniji uvid u vlastite mreže, a to će telekomima pružiti mogućnost da svojim kupcima pruže nove usluge, pomažući u unovčavanju investicija.

To znači da će telekomionukacioni operateri vidjeti kako im se mijenjaju operativni modeli, a trebaće redefinisati i radnu snagu. Trebaće više softverskih inženjera, jer će mrežne operacije, osoblje data centara i IT odjeli bliskije surađivati kako bi pružili bolju vidljivost aplikacija, mreža i usluga u preduzećima. Prodavci će morati drugačije stupati u kontakt sa poslovnim kupcima jer više neće prodavati samo povezivost; već će morati da razumiju poslovne ishode koje korporativni kupci žele postići pomoću IoG-a zasnovanog na 5G.

Sljedeći put kada surfujte na svom mobilnom telefonu, a učitavanje stranice traje predugo, uzmite u obzir da je 5G pred vratima. Sigurno će učitati tu web stranicu brže, ali to nije sve o čemu govori 5G. Da parafraziram riječi legendarnog rock benda The Animals u njihovom hitu iz 1965. godine, “Nemoj me krivo shvatiti.”

Revolucija 5G transformiraće budućnost. Kao telekomi, pobrinimo se da tehnologija ne bude pogrešno shvaćena.

Na primjer, u mojoj kompaniji djelujemo prema našem planu uvođenja, dajući prednost ključnim područjima i dionicima koje će imati najviše koristi od brzine, pouzdanosti i efikasnosti koje donosi 5G. Naša transformacija započela je kada smo iskoristili novo rješenje na cloudu, koje nam je omogućilo virtualnu konsolidaciju korisničkih podataka. Ovo je pomoglo da se eliminiše složenost upravljanja pretplatama iz različitih mrežnih silosa. Ovo nam je takođe omogućilo da budemo prilagodljiviji i agilniji, što je važan korak u transformaciji ka 5G.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *