Tramp tužio Google, Facebook i Twitter zbog cenzure

Dodajte komentar

Bivši američki predsednjik Donald Tramp (Donald Trump) podnio je tužbu protiv tehnoloških giganata, kompanija Google (vlasnici platforme Youtube), Twitter i Facebook, zbog toga što smatra da je bio žrtva njihove cenzure. Tužbom su obuhvaćeni i izvršni direktori ovih kompanija.

Trampovi nalozi na internetu suspendovani su u januaru, zbog navodne zabrinutosti za javnu bezbjednost nakon nereda u Kapitolu, u kojima su učestvovale njegove pristalice. Tramp je u srijedu nazvao tužbu “veoma lijepim razvojem naše slobode govora“, prenosi BBC.

Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju, Tramp je kritikovao kompanije koje stoje iza društvenih mreža i demokrate, koje je optužio za širenje dezinformacija. “Zahtijevamo prestanak zabrana, zaustavljanje prećutkivanja i crnih lista, protjerivanja i poništavanja, koje tako dobro znate“, rekao je Tramp.

U tužbi koja je podnijeta sudu na Floridi, Tramp zahtijeva sudski nalog za okončanje cenzure. On je dodao da ukoliko mogu da zabrane predsjednika SAD, onda “to mogu učiniti bilo kome“. Nijedna od navedenih tehnoloških kompanija još nije komentarisala tužbu.

Bivši američki predsjednik nazvao je objavu zbog koje mu je zabranjen pristup Twitteru “rečenicom najveće ljubavi“. Napisao je da “veliki rodoljubi“ koji su glasali za njega “neće biti nepoštovani ili nepravedno tretirani na bilo koji način“, kao i da neće prisustvovati inauguraciji Džoa Bajdena (Joe Biden).  Prema kompaniji Twitter, Trampu je ukinut nalog zbog veličanja nasilja, nakon ponovljenih tvrdnji da su izbori namješteni u korist Bajdena.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *