Spajić najavio ograničavanje marže na osnovne životne namirnice

Dodajte komentar

Minsitar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je na jučerašnjoj konferenciji da to ministarstvo u dogovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem radi na ograničavanju marži na osnovnim životnim namirnicama za socijalno ugrožene kategorije, kako niko ne bi zarađivao na njima.

On je najavio uvođenje socijalnog bona u visini od 30 do 100 eura za ugrožene kategorije, kao i robnih rezervi, koje će dobro doći u situacijama u kojima je, kako je kazao Spajić, trend cijena vrlo nepovoljan, a u kojima bi država mogla da interveniše.

Državni sekretar Janko Odović kazao je da će se u toku ove nedjelje raditi na analizi kako na najbolji način ograničiti marže na cijene osnovnih životnih namirnica.

“Tu mislimo na hljeb, mlijeko, ulje, čije poskupljenje su građani najviše osjetili… Računamo da ćemo sredinom sljedeće nedjelje imati pravni akt kojim ćemo ograničiti cijene ovih životnih namirnica, odnosno marže”, naveo je Odović.

On je kazao da će u okviru programa socijalnog bona sjutra uputiti javni poziv svim marketima koji žele da se uključe i budu društveno odgovorne.

“Oni će na vrijednost bona davati određeni popusta na namirnice koji se tim bonom mogu kupiti. Taj bon mogu dobiti svi građani koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije”, rekao je Odović i dodao da je to rezultat Direkcije za socijalnu pravdu, koja je nedavno osnovana.

Odović je objasnio da će prijave za socijalni bon ići putem interneta ili preko dopisa koji se upućuje Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

(Vijesti.me)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *