Posjeta ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke IRF-u

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, posjetila je danas Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF), gdje se sastala sa predsjednikom Odbora direktora, Velizarom Kaluđerovićem, i izvršnom direktoricom, dr Irenom Radović.

Ambasadorka Rajnke upoznata je sa ciljevima i aktivnostima IRF-a, kao državne razvojne institucije i pozicijom koju IRF zauzima u pružanju podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, sa naglaskom na značajnu ulogu u ublažavanju negativnih efekata pandemije COVID-19. Rukovodstvo IRF-a je predočilo razvojnu perspektivu ove institucije i ukazalo na posvećenost ispunjenju ciljeva, koja se ogleda u impresivnim rezultatima ostvarenim dominantno u drugom kvartalu, kada je crnogorskim privrednicima odobreno 125 kredita u iznosu od oko 65 mil EUR.

Predsjednik Odbora direktora Kaluđerović i direktorica Radović su ukazali na značaj razvojnih programa finansiranja IRF-a u okviru prioritetnih sektora, i predstavili stimulativne uslove finansiranja usmjerene na ranjive segmente, kao što su mladi i žene u biznisu, ali i na infrastrukturne projekte od lokalnog i regionalnog značaja kako bi se stvorili preduslovi i pospješio ravnomjeran regionalni razvoj. Uvažavajući globalne trendove u razvoju zelene ekonomije i digitalne tranzicije, istaknuta je posvećenost usvajanju savremenih standarda u finansiranju i načina poslovanja.

Ambasadorka Rajnke je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je rukovodstvo IRF-a posvećeno razvoju institucije koja počiva na principima transparentnog i odgovornog korporativnog upravljanja. Osim toga, ukazala je na potenijal za saradnju, naročito u domenu razvoja ICT sektora na bazi već započetih projekata koji podrazumijevaju saradnju na snaženju Akademije ženskih preduzetnica koju Ambasada realizuje sa Arizona univerzitetom. Istaknuta je i važnost projekta studijskih posjeta crnogorskih kompanija iz ICT sektora Silikonskoj dolini, ali i kroz edukativne projekte koji angažuju mlade talente iz ove oblasti, od strane Kajla Hačera, člana tima Ambasade SAD, koji je idejni tvorac i koordinator ovih programa saradnje.

Takođe su razmatrani zajednički programi saradnje usmjereni u pravcu snaženja post-pandemijskog oporavka i tranzicije ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Tokom posjete, ambasadorka Rajnke je sa timom obišla i kreditni sektor IRF-a, kojom prilikom je ukazala na značaj koji SAD pridaje ekonomskom razvoju Crne Gore i ulozi IRF-a, te prezentovala iskustvo iz svoje bogate karijere posvećene dominantno promociji trgovine, izvoza i finansiranju ekonomskog razvoja ispred vlade SAD-a na nacionalnom i međunarodnom planu.

Prilikom posjete je takođe bilo riječi o promovisanju saradnje sa američkim kompanijama i institucijama, kao i podsticanju socijalne inkluzije i promociji preduzetništva u osjetljivim segmentima poput žena i mladih u biznisu. Konstatovane su i  mogućnosti za saradnju u domenu promocije klimatskih projekata i digitalzacije u saradnji sa Američkom privrednom komorom.

Check Also

Svi zajedno do ekološke Crne Gore

Povodom 30 godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Telenor je pozvao sve aktere u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *