Najveći hakerski napad u istoriji blokirao stotine kompanija širom svijeta

Dodajte komentar

Hakerski napad na američkog dobavljača softvera koji se koristi za upravljanje poslovnim mrežama i uređajima, uticao je na stotine kompanija širom svijeta, pa se smatra najvećim hakerskim napadom u istoriji. Hakerska grupa REvil, koja stoji iza napada, sada traži 70 miliona dolara za vraćanje podataka.

Napadači su pronašli ranjivost u mehanizmu za ažuriranje koji koristi softverska kompanija Kaseya. Firma razvija softver koji se koristi za upravljanje poslovnim mrežama i uređajima, a zatim prodaje te alate drugim kompanijama koje ne žele same da upravljaju i održavaju svoju IT infrastrukturu.

Masovna lančana reakcija među klijentima firme Kaseya zarazila je najmanje stotine preduzeća širom svijeta zlonamjernim softverom, uključujući pojedine željezničke sisteme, lanac apoteka, a švedski brend prehrambenih proizvoda Coop morao je da obustavi poslovanje jer su im kase bile onesposobljene.

REvil, ruska hakerska grupa, bila je odgovorna za nedavni napad na jednog od najvećih svjetskih proizvođača mesa. Kompanija JBS Foods platila je 11 miliona dolara za otključavanje podataka zaraženih zlonamernim softverom. Napad koji je izvršen u petak je još jedan pokazatelj da će posao stručnjaka za sajber bezbjednost, po svemu sudeći, biti dugo na listama najtraženijih zanimanja u IT sektoru.

Izvor: Startit.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *