Mijač kupio dvije parcele “Radoja Dakića”: Kreće gradnja savremenog stambeno-poslovnog bloka

Od pet parcela nekadašnje fabrike “Radoje Dakić”, koje se nalaze u City kvartu, juče su nakon sprovedenog postupka licitacije u Privrednom sudu dvije pripale kompaniji “Savana Sambic AD“, dvije “KIPS gradnji”, a jedna firmi “Admiral Holding“. Stečajni upravnik Mladen Marković pročitao je pristigle ponude šest firmi, a nakon toga je počela usmena licitacija.

Vlasnik “Savana Sambic AD”, uspješni crnogorski biznismen Veselin Mijač, lično je u ime svoje kompanije licitirao i za 8.507.000 eura kupio dvije parcele, dajući za njih čak oko 1.800.000 više od početne cijene ponuđene na javnoj licitaciji.

Riječ jeo parcelama broj 12 i 13, koje se nalaze jedna do druge i zajedno obuhvataju oko 25.000 metara kvadratnih. Početna cijenaza parcelu broj 13, površine 13.965 kvadrata, iznosila je 3.961.000 eura, a kada je ponuda dostigla 5.051.000 eura, punomoćnih “KIPS-a” je odustao od daljeg nadmetanja, pa je parcela prodata kompaniji “Savana Sambic”.

Stečajni upravnik Marković nakon sprovedene licitacije i za parcelu 12 (9.782 kvadrata) konstatovao je da je “Savana Sambic AD” dala najbolju ponudu za kupovinu, u iznosu od 3.456.000 eura, što je za 700.000 eura više od početne cijene. Osim “Savane” za predmetnu parcelu licitirala je i nikšićka firma “Roaming Montenegro”.

Licitaciji je prisustvovao i dio bivših radnika “Radoja Dakića”, koji su otvoreno pokazivali da su zadovoljni prodajom navedenih parcela po znatno višoj cijeni od početne, na čemu su zahvalni vlasniku “Savane Sambic AD” Veselinu Mijaču. Predsjednik NVO “Radoje Dakić” i predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kazao je za DN da su izuzetno zadovoljni cijenom koju je Mijač ponudio na prvoj javnoj licitaciji.

“Bio je izuzetno korektan, čak je rekao da će pomoći radnicima, što je na ovaj način i učinio”, kazao je Vukčević.

On ističe da je pozitivan iskorak to što je prvi put došlo do javne licitacije, a ne kao do sada, da se ponude pakuju u koverte. U izjavi za Dnevne novine crnogorski biznismen Mijač kaže da je postupak javne licitacije najbolje rješenje jer otklanja sumnju u eventualnu korupciju i da ga raduje reakcija radnika

Na parcelama čiji je vlasnik postao gradiće, kako kaže, stambeno-poslovni blok, po sistemu “ključ u ruke”.

Zgrade će biti građene po najmodernijim standardima. U ovom biznisu za mene nema nikakvih tajni, jer se upravo time veoma uspješno bavim u Švedskoj pune četiri decenije. Dakle, Podgorica će dobiti jednu novu stambeno-poslovnu zonu od 70.000 metara kvadratnih, tehnički veoma unaprijeđenu po uzoru na najsavremeniju gradnju u najrazvijenijim državama“, kaže Mijač.

Ostale tri parcele koje su bile na javnoj licitaciji prodate suza 8.149.000 eura. Kompanija “K1PS kupila jeparcelubroj 9 (površine 7.923 kvadrata) za 2.291.000 eura (početna cijena je bila2.241.000 eura), kao i parcelu broj 10 (10.143 kvadrata), za iznos od 2.920.000 eura, što jeza 50.000 eura više od početne cijene.

Početna cijena parcele broj 11 (10.212 kvadrata) za koju se interesovalo pet firmi iznosila je 2.888.000 eura, a nakon prvog lici taci onog koraka proda ta je “Admiral Holdingu” za 2.938.000 eura.

Inače, ovo je prvi put da se imovina nekadašnje fabrike prodaje javnom licitacijom u kojoj su mogli da učestvuju sva fizička i pravna lica koja uplate 15 odsto vrijednosti imovine za koju su zainteresovani. U četrnaestom oglasu za prodaju imovine “Radoja Dakića” navodi se da je licitacioni korak za imovinu preko dva miliona bio pedeset hiljada eura, a za imovinu ispod dvjesta hiljada pet hiljada eura.

Izvor: Dnevne novine

Check Also

Air Astana će za Podgoricu letjeti cijele godine

Katahstanska avio-kompanija Air Astana, letjeće za Podgoricu tokom cijele godine. Naime, avio-prevoznik iz te azijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *