Hrvati očekuju 70 odsto turističkih rezultata iz 2019

Dodajte komentar

S obzirom kako su i tokom maja 2020. na snazi bile strože mjere ograničenja putovanja u Hrvatskoj i u svijetu u odnosu na ovogodišnji maj, kao rezultat, i baznog učinka, u maju je nastavljen snažan rast dolazaka i noćenja turista.

Tako je, prema podacima DZS-a, u maju ostvareno 407 hiljada dolazaka i 1,5 mil. noćenja turista, što je značajan rast u odnosu isto razdoblje lani kada je ostvareno 62 hiljade dolazaka i 167 hiljada noćenja turista. Pri tome su domaći turisti ostvarili 132 hiljade dolazaka i 308 hiljada noćenja dok su strani turisti ostvarili 275 hiljada dolazaka i 1,2 mil. noćenja.

Najviše dolazaka i noćenja stranih turista u aprilu ostvarili su gosti iz Njemačke, 45,4% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Slijede noćenja turista iz Slovenije (8,9%), Austrije (8,1%), Poljske (7,0%), Češke (3,3%) te SAD-a (2,8%). Prema strukturi smještajnih kapaciteta, najviše noćenja turista ostvareno je u grupi Odmarališta i slični objekti za kraći odmor, i to 551 hiljada noćenja odnosno 36,7% od ukupno ostvarenih noćenja.

Kumulativno, u razdoblju od januara do maja ostvareno je 951 hiljada dolazaka i 3 mil. noćenja, što je porast dolazaka za 42,6%, i porast noćenja turista za 83,7% u odnosu na prvih pet mjeseci 2020. Međutim u prvih pet mjeseci 2021. ostvareno je 26,4% dolazaka i 30,6% noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2019.

Nezvanični podaci za lipanj potvrdili su postupan početak normalizacije putovanja, podržavajući naša očekivanja da bi ljetna sezona mogla dostići 70% turističkih rezultata iz 2019. Međutim, takva se pretpostavka temelji na stabilnoj epidemiološkoj situaciji i solidnoj dinamici vakcinisanja, ne samo u Hrvatskoj, već i u našim najvažnijim emitivnim tržištima (Njemačka, Austrija, Slovenija i Italija). Uprkos jakoj konkurenciji na Mediteranu, Hrvatska bi trebala imati velike koristi od novonastalog trenda putovanja prema poznatim, bliskim, sigurnim i pouzdanim odredištima. Štaviše, očekujemo da će post-sezona biti duža, što će s glavnom sezonom dovesti do dvocifrenog rasta prihoda i broja noćenja. Naravno, okolnosti i nepredvidivost razvoja pandemije zahtijevaju veliki oprez i predstavljaju rizik za naše prognoze.

Izvor: RBA analize/SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *