Cilj je zadržati M:tel na liderskoj poziciji

Dodajte komentar

Sporazum o ukidanju rominga između zemalja zapadnog Balkana za nas nije novost, već se realizuje u nekoliko faza počevši još od 2018. godine, a ukidanje rominga od 1. jula poslednja je faza ovog procesa. Prihodi od rominga iz ovih zemalja već su zabilježili trend pada, što je bilo i očekivano, kazala je nova izvršna direktorica M:tela Tatjana MandićOna je na toj funkciji od polovine juna.

Koliko su na godišnjem nivou u 2020. i 2019. godini iznosili prihodi od rominga u zemljama zapadnog Balkana, odnosno u Srbiji, BiH, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji?

Prihodi od rominga iz zemalja koje ste naveli u 2020. godini bili su niži u odnosu na 2019. godinu i to je trend koji je bio očekivan za nas.

Da li će M:tel morati da mijenja strategiju razvoja kompanije ili dugoročne planove zbog ukidanja rominga na zapadnom Balkanu?

Shodno zahtjevima i potrebama korisnika koji putuju, M:tel već godinama putovanja u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo čini opuštenijim i udobnijim nudeći mroming tikete, kojima čak i na godišnjem, mjesečnom ili višednevnom boravku sebi obezbjeđuju neograničenu komunikaciju (dolazni saobraćaj, internet, saobraćaj ka M:tel mobilnoj i fiksnoj mreži, kao i mobilnoj i fiksnoj mreži Telekoma Srbije, ako putuju u Srbiju). Sada u ponudi imamo nove m-roming tikete, koji korisnicima obezbjeđuju da ukoliko u svom paketu nemaju dovoljnu količinu minuta za razgovore ili gigabajta za surfovanje, to sebi obezbijede i opušteno otputuju.

Da li ćete kao novi izvršni direktor unijeti neke promjene u kompaniju M:tel? Ako je odgovor potvrdan, šta ćete ili šta biste promijeniti u kompaniji?

Počastvovana sam na izboru za izvršnog direktora najuspješnije telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori. U telekomunikacijama sam preko 30 godina, a u kompaniji M:tel sam od njenog osnivanja, tako da dobro poznajem svaki segment poslovanja. Posljednjih pet godina bila sam direktor Sektora za ekonomske poslove M:tela. Uvijek postoje izazovi na tržištu kako održati poslovanje uspješnim, ali poslednja godina, godina pandemije, gurnula nas je u potpuno nove izazove i upravo će mi to biti dodatni motiv da nastavim uspješ nu priču naše kompanije.

Povjerenje koje mi je ukazano, da budem na čelu kompanije M:tel, obavezuje me da, sa velikom posvećenošću poslu
i trudom, vodim tim stručnih i predanih profesionalaca. U kompaniji koja godinama unazad bilježi samo rast i pozitivne rezultate, uradiću sve da je zadržim upravo na takvom putu. Nastaviću da svoje znanje ulažem u rast i razvoj M:tela koji je započeo Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije, a kojeg sam naslijedila na ovoj po
ziciji. On će svakako bitim svima nama podrška u daljem uspješnom poslovanju, s obzirom na to da je izabran za
predsjednika Odbora direktora M:tela.

Kako je M:tel poslovao u prva dva kvartala ove godine i da li je poslovni rezultat bolji u odnosu na prošlu godinu?

Ostvarena neto dobit za prvih pet mjeseci 2021. godine veća je za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Projekcije pokazuju da će rast neto dobiti u odnosu na prošlu godinu biti ostvaren i u drugom kvartalu.

Koliko je novca M:tel uložio u ovoj godini i kakvi su planovi po tom pitanju do kraja godine?

M:tel i u godinama globalne krize nastavlja sa strategijom razvoja, pa investiciona ulaganja u prvih pet mjeseci 2021. godine iznose više od 11 miliona eura, dok je do kraja godine planirano da ukupne investicije budu veće od 21 milion eura.

Rast prihoda u odnosu na prošlu godinu

Da li se i u kojim sve aspektima poboljšala pozicija M:telana domaćem tržištu u ovoj godini?

– I dalje raste udio M:tela na tržištu telekomunikacija, pa je na kraju maja 2021. godine tržišno učešće u mobilnoj telefoniji iznosilo 34,61 odsto, u internetu 42,50 odsto, a na tržištu TV usluga 36,84 odsto. Pored stalnog rasta broja korisnika u svim segmentima, ostvaren je i rast u prihodima od korisnika, za prvih pet mjeseci, u odnosu na isti period prošle godine i to najznačajnije u prihodima od fiksne telefonije 15 odsto, u prihodima od kablovskog interneta 14 odsto, kao i u prihodima od postpejd korisnika za 6 odsto.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *