Formiranjem rezervi cijene goriva bi bile stabilnije

Dodajte komentar

Isključivi razlog za rast cijena goriva u proteklih nekoliko mjeseci je konstantan porast cijena nafte i energenata na svjetskim berzama, zbog zagrijevanja svjetske ekonomije nakon krize izazvane pandemijom, rekli su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Istakli su da su mjere za obuzdavanje rasta cijene goriva smanjenje akciza i formiranje strateških rezervi naftnih derivata, navodeći da je u toku priprema zakona o državnim rezervama.

– Očekivanja su da, kada strateške rezerve naftnih derivata budu formirane, Crna Gora neće biti toliko izložena berzanskim fluktuacijama, što će uticati na to da cijene goriva budu stabilne u dužim vremenskim intervalima – kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Istakli su da ministarstva finansija i kapitalnih investicija prate dešavanja na tržištu i analiziraju sve mogućnosti u vezi sa akcizama na gorivo.

– Prilikom određivanja visine akcize za gorivo neophodno je voditi računa o budžetskim prihodima. Jedan od prioriteta Ministarstva finansija i Vlade je obračun sa nelegalnim aktivnostima, jer je fokus na suzbijanju sive ekonomije, čime ćemo doći do dodatnih prihoda. To će ubuduće otvoriti prostor za više mogućnosti po pitanju akciza na gorivo – rekli su iz Ministarstva kapitalnih investicija, podsjećajući da je aktuelna akciza usklađena sa minimalnim iznosima propisanim Direktivom Savjeta EU 2003/96 o restrukturiranju okvira EU za oporezivanje energenata i električne energije kao i obuhvatom proizvoda (osim električne energije), koji podliježu akciznoj obavezi.

-Akciza za bezolovni benzin 95 iznosi 0,54 eura po litru, a za eurodizel 0,44 eura po litru, dok PDV u posljednjem obračunu iznosi 0,23 za benzin i 0,20 eura po litru za eurodizel – precizirali su iz Ministarstva i dodali da se cijena goriva formira kao zbir uvozne cijene, taksi, poreza i naknada kao i u manjoj mjeri, gubitaka, raznih troškova i bruto marže.

-Uredbu o obrazovanju maksimalnih maloprodajnih cijena uvijek je moguće korigovati, pod uslovom da se nakon ozbiljne analize, zajedno sa kolegama iz Ministarstva finansija, dođe do zaključka da bi to dovelo ne samo do sprečavanja daljeg rasta cijena goriva, već i do zaštite standarda građana, odnosno povlašćenih kategorija korisnika (npr. poljoprivrednika) – saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija, objašnjavajući da u proteklih nekoliko mjeseci raste berzanska cijena goriva zbog povećane globalne potražnje uzrokovane zagrijavanjem ekonomije nakon krize izazvane pandemijom.

U odnosu na početak godine cijene bezolovnog benzina su porasle za 20 odsto, a eurodizela za 17 odsto.

-Teško je prognozirati kretanje cijena, ali se nadamo da nećemo preći istorijski maksimum iz 2012. godine, kad je BMB koštao 1,5, a eurodizel 1,38 eura po litru – rekli su iz Ministarstva.

Naveli su da se promjene cijena u regionu ne dešavaju istog dana, pa još nemaju podatke iz svih zemalja regiona, ali je trend da su, u odnosu na Crnu Goru, veće u Hrvatskoj i Srbiji, a niže u Albaniji, BiH i Sjevernoj Makedoniji.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od utorka su skuplje dva do četiri centa, pa BMB 98 košta 1,4, BMB 95 1,37, a eurodizel 1,21 euro.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *