Elektronska fiskalizacija: Kupovina na rate moguća isključivo preko kartica

Dodajte komentar

Elektronska fiskalizacija, koja je u Crnoj Gori uvedena početkom prošlog mjeseca, izmjenila je proceduru vezano za kupovinu i plaćanje robe na rate, ali do sada nijesu registrovane veće nepravilnosti i nije bilo pritužbi potrošača, kažu sagovornici Portala Analitika.

“Što se tiče kupovine robe na rate nakon sprovedenog postupka elektronske fiskalizacije, ona je ostala ista, s tim što je došlo do manjih promjena- klijenti više ne mogu da donose rate u radnjama ako nijesu plaćene bankovnom karticom. Naravno, bankovne kartice i dalje funkcionišu i rata može da se plati, a gotovinom ne, već moraju da odu u banku i da uplate na naš broj žiro računa svoje mjesečno dospjeće”, rekli su iz lanca trgovina Paradiso za Portal Analitika.

PDV se, kako su pojasnili, plaća prilikom uplate prve rate.

“Klijentima uglavnom ne odgovara da uplaćuju svoje rate na banci, ali jednostavno procedura je takva i to moramo da poštujemo”, poručili su iz tog trgovačkog lanca.

Iz lanca trgovina Paradiso su naglasili da su se fiskalizovali među prvima i da državi godinama redovno izmiruju sve obaveze (PDV, doprinosi…)

“Što se tiče elektronske fiskalizacije to nije ništa novo i ona je najviše pogodila one koji nijesu naučili da rade legalno. Uz manje komplikacije sve normalno funkcioniše. Većina ljudi sad ima bankovne kartice pa mogu da kupuju na rate preko kartica”, naveli su iz Paradisa.

U tom trgovačkom lancu je omogućena kupovina do 24 mjesečne rate. Ugovori sa firmama idu do 12 mjesečnih rata, a kupovina preko bankovne kartice do 12 ili 24 mjesečne rate, zavisno od banke.

“Hipotekarna Premium, bez obzira na iznos, ide na 24 mjesečne rate. Klijenti se najviše odlučuju za to jer im je mala rata. Dođu, izaberu, plate karticom, a ostalo im se odbija od plate”, precizirali su iz Paradisa.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su za Portal Analitika kazali da od početka juna, kad je uvedena elektronska fiskalizacija, nije bilo pritužbi koje se tiču kupovine na rate.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *