BiH bi mogla biti primljena u WTO 30. novembra

Dodajte komentar

Generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala kazala je da su procjene Svjetske trgovinske organizacije da bi bilo poželjno da BiH do kraja avgusta usvoji odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, te do kraja oktobra okonča bilateralne pregovore sa Ruskom Federacijom, kako bi BiH na Generalnoj skupštini ove organizacije 30. novembra u Ženevi mogla postati članica WTO-a.

Ovo je istaknuto u razgovoru putem video-linka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca sa generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala o prijemu BiH u ovu izuzetno važnu svjetsku asocijaciju.

Košarac je naglasio da je punopravno članstvo u WTO jasan cilj BiH, te apsolutni prioritet Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u aktuelnom mandatu jer to znači mnogo benefita za domaću privredu, prvenstveno sa aspekta lakšeg pristupa stranim tržištima pod ravnopravnim uslovima.

Košarac je informisao sugovornicu o koracima koje je Ministarstvo u proteklih godinu i po preduzelo kada je u pitanju ispunjavanje uslova za pristup toj svjetskoj asocijaciji, a ostalo je otvoreno pitanje koje se odnosi na pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

BiH je do sada zaključila bilateralne pregovore i potpisala protokole sa 17 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije, te je ostalo otvoreno pitanje usaglašavanja određenih elemenata bilateralnog pregovora s Ruskom Federacijom.

– Ostvaren je napredak s ruskom stranom u oblasti trgovine robom, gdje smo uspjeli da u značajnoj mjeri smanjimo broj početnih zahtjeva Ruske Federacije, koji su obuhvatali ukupno 6000 tarifnih linija, tako da je u oblasti roba ostalo svega 26 tarifnih linija za industrijske proizvode i 28 tarifnih linija u oblasti poljoprivrede – dodao je Košarac.

Stav Tajništva WTO-a je da BiH u ovom trenutku prednjači u odnosu na druge zemlje u procesu pristupanja toj organizaciji, te je Iweala izrazila punu podršku u ostvarenju postavljenog cilja, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *