Advokati odbili sporazum Ministarstva finasnija, nastavljaju štrajk

Dodajte komentar

Crnogorski advokati većinom glasova odbili su sporazum koji im je ponudilo Ministarstvo finasnija i socijalnog staranja.

Dan je danas objavio da će prebrojavanje glasova advokata, koji su se izjašnjavali da li su za sporazum, danas biti okončano, a većina njih se izjasnila da je protiv ovog akta, zbog čega će štrajk biti nastavljen.

Danas će se prebrojati glasovi koji su pristigli putem pošte, ali, prema pisanju Dana, oni ne mogu uticati da konačna odluka bude drugačija. Naime, od početka prebrojavanja glasova većina je bila protiv sporazuma, a razlika u odnosu na glasove „za“ je oko 100. Zato je izvjesno da Advokatska komora i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja neće postići dogovor i da će štrajk biti nastavljen.

Advokati su, nezadovoljni odredbama Zakona o fiskalizaciji, donijeli odluku da stupe u obustavu pružanja pravne pomoći 24. maja. Tada je Upravni odbor Advokatske komore donio uputstvo kojim je advokatima zabranjeno da ulaze u zgrade policije, tužilaštava i sudova kako bi branili klijente. Zbog toga su u sudovima širom zemlje odložena na hiljade suđenja. Takođe, uhapšeni za različita krivična djela puštani su na slobodu jer, budući da prilikom saslušanja nijesu imali branioce, nije bilo moguće odrediti im tužilačko zadržavanje, a ni pritvor. Na slobodi su se našli i povratnici u izvršenju krivičnih djela.

Predstavnici Advokatske komore i Ministarstva finansija počeli su pregovore kako bi štrajk bio obustavljen. Sastanak je završen bez dogovora, nakon čega je napravljen sporazum kojim je predviđeno da se advokatura izuzme iz primjene spornog Zakona o fiskalizaciji dok se ne nađe adekvatno rješenje. Bilo je planirano formiranje radnih grupa koje bi odredile način na koji bi se riješio problem fiskalizacije. Taj predlog je stavljen pred advokate koji su do 5. jula glasali, odlučivši da sporazum nije prihvatljiv.

U nekoliko slučajeva advokati su se oglušili o uputstvo o zabrani pružanja pravne pomoći. Zbog toga su protiv njih pokrenuti disciplinski postupci i oni su suspendovani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *