Za sada većina advokata protiv sporazuma sa Ministarstvom finansija

Dodajte komentar

Prema još nezvaničnim informacijama, većina crnogorskih advokata protiv je potpisivanja sporazuma sa Ministarstvom finansija kojim je trebalo da bude regulisan način fiskalizacije njihove djelatnosti.

Iako postoji mogućnost da naknadno poštom pristigne još glasova, to, po mišljenju naših sagovornika, ne bi trebalo značajno da utiče na rezultat. To znači da se nastavlja obustava pružanja pravne pomoći koja je na snazi 45. dan, imajući u vidu da su se advokati istovremeno izjašnjavali i o tome, piše Pobjeda.

Do sjutra bi advokati koji su protiv sporazuma, trebalo da predlože način za dalju komunikaciju sa Ministarstvom. Ipak, neki od njih strahuju od kontrole i kažnjavanja, jer se većina njih nije uključila u sistem elektronske fiskalizacije koja je obavezna od 1. juna.

Sporazumom je bilo predviđeno formiranje radne grupe predstavnika obje strane koja bi do kraja septembra trebalo da izradi tekst izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji. Komora je tražila da se taj rok produži do kraja godine, ali Ministarstvo to nije prihvatilo. Tako bi, do usvajanja izmjena zakona, advokati bili izuzeti iz fiskalizacije. S druge strane, potpisivanjem sporazuma Komora bi se obavezala da suspenduje odluku o obustavi pružanja pravne pomoći koja je na snazi od 24. maja.

Upravni odbor Komore je na prošlonedjeljnoj sjednici zaključio da je ovaj prijedlog Ministarstva značajan iskorak u odnosu na njihov početni stav. Ukazali su da bi se njihovim učešćem u radnoj grupi dala šansa da se zaštiti advokatska profesija. Takvim sporazumom je, kako su zaključili, Ministarstvo uvažilo specifičnost advokature kao Ustavom utvrđene samostalne i nezavisne profesije i priznalo činjenicu da je zakon nemoguće primijeniti na njih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *