Mediteran u problemu – turistička sezona dovedena u pitanje

Dodajte komentar

S rastom broja oboljelih od delta soja koronavirusa, raste i bojazan da li će se sezona na Mediteranu završiti i prije nego što je počela.

Španija

Evropski mediji izvještavaju o napetoj situaciji u Španiji, u kojoj se živi od turizma, a u kojoj je broj slučajeva posljednje dvije nedjelje počeo rasti, a pojedini dijelovi zemlje, koji su se tek počeli radovati turistima, najednom su ispali iz igre.

Incidencija novoobolelih na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana u Španiji je sada 107,48, dakle dvostruko više od 50, broja koji je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) postavio kao gornju granicu da bi pojedino područje bilo “zeleno”.

Kako pojedine oblasti sve više razmišljaju o pooštravanju mjera, spekuliše se o tome da li je turistička sezona u Španiji završena i prije nego što je počela.

U Kataloniji je sedmodnevna incidencija sada već 180 odsto veća u odnosu na prošlu nedjelju, Asturija je na plus 203 odsto, Navara bilježi rast od 326 posto.

Portugal

Jednakim tempom već neko vrijeme raste zabrinutost i u Portugalu, čija je prestonica Lisabon nove mjere uveo još krajem juna, kada su počeli bilježiti porast broja novih slučajeva.

Za portugalsku metropolu, koja zavisi od turizma, to je katastrofa, jednako kao i za pokrajinu Algarve, čija je sedmodnevna incidencija sada na 80 odsto rasta.

Posebno je teško u Albufeiri, poznatoj po golf-turizmu i divnim plažama, a u kojoj se, kao i u Lisabonu, restorani i kafići vikendom zatvaraju u 15 sati, a vikendom se za izlazak iz oblasti ili ulazak u regiju mora obavezno priložiti negativni test ili potvrda o vakcinisanju.

Kipar

Naoblačili su se i planovi za dobru sezonu na Kipru. Ta zemlja u globalu bilježi 14-dnevnu incidenciju od 179,62, a većina novih slučajeva odnosi se na delta varijantu, zbog čega se lokalne vlasti pribojavaju da će ih novi, četvrti talas pandemije pogoditi taman u srcu sezone, kao i da će rastu broja slučajeva pripomoći niski udio vakcinisanih osoba u dobi od 40 godina, koje trenutno čine 70 odsto svih novopozitivnih slučajeva.

Mediteranu će u smislu turizma malo pomoći činjenica da nabrojane zemlje imaju nisku stopu smrtnosti. Na ECDC-ovoj karti, Španija je većinski narandžasta, sa dijelovima koji se već dobro crvene, narandžast je i Portugal, ali se Kipar zato crveni, što znači da se turistički ulasci u ove dijlove Evrope ne preporučuju te da će putnici biti podvrgnuti prilično oštrim merama u trenutku napuštanja ovih destinacija.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *