Dio dokumenata o izgradnji autoputa još nosi oznaku tajnosti

Dodajte komentar

Ministarstvo kapitalnih investicija, kojim rukovodi Mladen Bojanić, odugovlači da informiše Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou koji podaci o izgradnji autoputa imaju oznaku tajnosti, što je ključna prepreka za njihovo objavljivanje, kazala je za Dan rukovodilac Stručnog tijela Savjeta za borbu protiv korupcije na viskom nivou, Vanja Ćalović Marković.

“Ministarstvo je Savjetu dostavilo veliku količinu podataka, na nekoliko desetina CD-a, ali smo dobili samo usmeno obrazloženje da mnoga dokumenta ne mogu biti objavljena jer sadrže neke podatke koji moraju biti skriveni od javnosti. Nedjeljama insistiramo da to Ministarstvo donese i dostavi nam rješenje za svaki dokument ili dio dokumenta koji proglasi tajnim, u skladu sa zakonom kojim je to jasno propisano”, ističe Ćalović Marković.

Međutim, dodaje, do sada su im dostavili rješenja o tajnosti za samo devet dokumenata, a za veći dio dokumentacije sve je ostalo samo na verbalnim obrazloženjima.

“Zakon propisuje da su javni svi oni podaci koji nisu označeni stepenom tajnosti ili kojima nije ograničen pristup po drugom osnovu. Zbog toga smo Ministarstvo informisali da ćemo nakon praznika krenuti sa pripremom za objavljivanje svih onih dokumenata koja su u našem posjedu, a za koja nam nije dostavljen akt kojim se proglašavaju tajnim”, kazala je Ćalović Marković.

Ona poručuje da borba protiv korupcije na visokom nivou može dati rezultate samo ako su tome iskreno posvećene sve ključne institucije.

“Postupanje MKI u ovom slučaju navodi na zaključak da toj instituciji nije prioritet da napravi ozbiljniji otklon od prakse prethodne vlasti kad je u pitanju objavljivanje podataka. Zato je važna uloga Savjeta, koji ima za cilj ne samo da pomogne u otkrivanju visoke korupcije prethodnog režima već i da je prevenira u novoj vlasti. Transparentnost je najdjelotvorniji lijek protiv korupcije, posebno kada su kapaciteti ograničeni. Zbog toga ćemo istrajati u naporima da što više podataka o izgradnji autoputa, najskupljeg projekta u istoriji države, bude dostupno javnosti”, istakla je Ćalović Marković.

Dodaje da objavljivanjem dokumentacije žele da motivišu eksperte iz raznih oblasti, od planiranja, građevine, preko ekologije i ekonomije, da se aktivno uključe i pomognu državnim institucijama da otkriju moguću korupciju i kršenja zakona.

“Istovremeno, želimo da što više odluka nove vlasti o tom značajnom projektu bude dostupno javnosti, kako bi spriječili pojavu korupcije, nepopravljivu devastaciju životne sredine, ali i razne druge oblike kršenja zakona”, poručila je Ćalović.

Podsjetimo da su se ranije predstavnici Savjeta i Ministarstva dogovorili da se počne sa skidanjem oznaka tajnosti i objavljivanjem dokumenata koji se odnose na izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo.

Dokumenta dostavili prije mjesec

Odgovarajući na navode Ćalović Marković Milorad Milošević savjetnik ministra za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija, kazao je da je MKI još prije mjesec dostavilo Nacionalnom savjetu za borbu protiv visoke korupcije više desetina dokumenata.

“U zajedničkom nam je interesu, kako je to i dogovoreno na posljednjem sastanku, da se počne sa objavljivanjem tih dokumenata. Naravno, sa dužnom pažnjom, kako smo to više puta naglasili, kada je u pitanju kritična infrastruktura i eventualni sporovi koji moguće proističu za državu iz ovog poslovnog aranžmana. Ako neko mimo članova Nacionalnog savjeta i MKI ima neke druge interese, to je van našeg interesovanja i neće naići na našu podršku”, zaključio je Milošević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *